lauantai 30. syyskuuta 2017

150. Luostarimatkailua, osa 7: Kirkkonummen helmi – Pokrovan yhteisö

Olen jo aikaiseimmissa blogijutuissani kertonut, että Suomesta löytyy joitain luostarimaisia yhteisöjä, joilla ei kuitenkaan ole ns. virallista, kirkon antamaa luostaristatusta. Yksi tällainen sijaitsee Etelä-Suomessa, Kirkkonummen Jorvaksessa ja on nimeltään Pokrovan veljesyhteisö.
Pokrovan eli Jumalansynnyttöjän suojeluksen ikoni Pokrovan yhteisön kirkossa Kirkkonummella.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Pokrovan yhteisö on yhden ihmisen luomus, joka on syntynyt jos ei nyt ihan tyhjästä, niin ainakin melkein joiltain osin – lähinnä noiden luostarimaisten osien osalta. Luostari on aikanaan mm. Helsingissä maineikasta ravintolatoimintaa harjoittaneen Hariton (Kari) Tuukkasen, nykyisen rakentajamunkin ja paikan johtajan, pappismunkin, isä Haritonin toteutettu unelma.
Tie parkkipaikalta kirkon ohi päärakennukselle antaa jo merkin paikan kauneudesta.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Pokrovan varsinaisen kirkollisen rakentamisen tarina alkoi 1990-luvun loppupuoliskolla, ajatus luostarista lienee ollut isä Haritonilla mielessään jo kauan. Monenlaisten vaiheiden jälkeen hän hankki mm. ravintoloittensa myynnistä saaduilla varoilla 1996 Jorvaksesta ns. Dannebrogin tilan, joka alkuaan oli kirjailija ja itsenäisyysmies Kyösti Vilkunan 1910-luvulla rakentama ja myöhemmin mm. konsuli H.A. Elfingin omistama ja vaimonsa tanskalaisuuden vuoksi uudelleen nimeämä puutarhatila.

Sittemmin tilalla on ollut ennen luostariksi perustamistaan mielenkiintoisia vaiheita mm. ulaanien harjoituskenttänä, suojeluskunnan kokoontumispaikkana ja vielä Porkkalan ”miehityksen” aikana Neuvostoliiton sotatuomioistuimena, jossa sotatuomari myös asui. Rakennuksessa on toiminut ennen luostaria miehitysvuosien aikana mm. leipomo.
Päärakennuksesta löytyy paikkoja kokouksille, ryhmätöille ja moneen muuhun.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Venäläisten poistuttua tila palasi silloiselle omistajalleen Aminoffin suvulle, joka omisti sen aina 1960-luvulle saakka, jolloin se siirtyi Kirkkonummen kunnalle ja paikasta tuli kehitysvammaisten koti. Tulipalo ja asumattomuus ränsistyttivät tilaa sittemmin vuosien aikana, ennen kuin tilasta sitten viimein tuli luostarimainen yhteisö.

Rakentaminen vaati isä Haritonilta paljon aikaa, energiaa ja tietysti rahaa. Hän onkin sanonut tuosta vaiheesta osuvasti:
"Kiitän Jumalaa, etten tiennyt mihin olin ryhtynyt, sillä silloin eivät voimani olisi riittäneet."

Alkuun isä Hariton – silloin vielä Hariton Tuukkanen – asui Dannebrogin tilalla poikiensa, vanhan taloudenhoitajansa ja muutaman työntekijänsä kanssa ja nimesi tilan uudelleen. Nyt nimeksi tuli Pokrova, joka tarkoittaa ortodoksisessa maailmassa Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlaa lokakuun 1. päivänä.
Päärakennuksessa on tilaa koulutukseen, kokouksiin, ruokailuun.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Kunnostustyöt etenivät niin, että 2001 kesällä vihittiin käyttöön yhä edelleen käytössä oleva, yksi nykyinen paikan helmistä, todella upea ortodoksinen kirkko, joka vihittiin yhteisön nimen mukaisesti Jumalansynnyttäjän suojeluksen, Pokrovan, muistolle silloisen Helsingin metropoliitan – nyttemmin Karjalan ja koko Suomen arkkipiispan – Leon toimesta yhteen vanhoista maatilan rakennuksista.
Pokrovan kirkko on sanoinkuvaamattoman ihana kokonaisuus rakennelmiensa ja maalausten vuoksi.
(Kuva ©Hannu Pyykkönen)
Kirkon ovat koristelleet moninaisin upein ikonein ja maalauksin lähinnä Pietarin taideakatemian taiteilijat, Pietarin hengellisen akatemian ikonimaalausluokan opettajat ja opiskelijat sekä Pyhän Aleksanteri Nevskin Lavran (suuren luostarin) ikonimaalauskoulun oppilaat. Upea ikonostaasi – alttarin ja kirkkosalin välissä oleva ikoniseinä – on kolmikerroksinen ja lähes 40 neliömetrin suuruinen. Ikonien lisäksi kirkossa on seinämaalauksia ja erilaisia ornamentteja, jotka kiertävät kauniita holvikaaria ja pylväsleikkauksia.
Pokrovan päärakennuksessa sijaitsevat mm. kokous- ja ruokailutilat sekä asuntoja.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostarissa saa ja voi vierailla, mutta vierailusta kannattaa aina sopia etukäteen vaikka soittamalla tai sähköposteilla. Yhteystiedot löytyvät Pokrovan omilta nettisivuilta. Luostari harrastaa erilaisten koulutus- ja ruokailutilojen vuokraamista ryhmille oheistuotteineen.

Paikaan voi kuitenkin tutustua silloin tällöin järjestetyillä avoimien ovien päivillä ja mm. silloin sieltä saa ostaa paikan paria kuuluisuutta, Pokrovan borssia ja kaalipiirakkaa. Pokrovassa järjestetään vuoden aikana myös erilaisia konsertteja, näyttelyjä, myyjäisiä ja luentoja vaikkapa ortodoksisuuteen liittyvistä aiheista ja Pokrovaa voivat tosiaankin varata erilaiset vähintään 20 hengen ryhmät myös koulutus- tai kokouskäyttöön. Alueelta löytyvät kaikki tällaiseen tilaisuuteen kuuluvat palvelut, majoitus, ruokailu ja tarvittavat tilat yhdistettynä ortodoksiseen ympäristöön ja luostarihenkeen.



Hannu Pyykkönen
eläman matkaaja

nettihoukka@gmail.com
Katso lisää Ortodoksi.netin artikkelista: "Pokrovan yhteisö".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.