perjantai 13. lokakuuta 2017

152. Keisarillista hovia ja muita mielenkiintoisia ihmisiä

Kerroin jo aikaisemmin ”Vainajien matkassa” (146) blogijutussa ”uudesta harrastuksestani” hautausmailla kävelystä, joka tosin on liittynyt toiseen harrastukseeni, sukututkimukseen. Olen näin syksylläkin jatkanut noita kävelyjä ja löytänyt hautausmailtakin runsaasti mielenkiintoisia ihmisiä. Useimmat kuitenkin kuolleina.
Mie, Miitrei ja Clarion.
(Kuva © Hannu Pyykkönen, kuvasi MK)

Toisessa blogissani ”Oltiin sitä ennenkin …” kirjoittelin kevään ja kesän aikana hieman sukujuttuja ja siinä ohessa jotain muuatkin. Kerroin mm. suistamolaisesta ”pelle-pelottomasta”, paikallisesta kylähullusta, Maisun Miitreistä, joka eli ennen sotia Karjalassa ja kuoli talvisodan aikoihin 1940 Helsingissä.
Lapinlahden hautausmaalle on haudattu paljon myös venäläisiä emigrantteja. Siksi siellä näkee runsaasti venäjänkielisiä tekstejä - myös rakennuksissa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Tuo ”kylähulluus” on myös yksi niistä aiheista, joka kiehtoo minua – Nettihoukkaa – suuresti. Tuntenenko sitten jonkinlaista samaistumista heihin, vai mikä lienee syynä moiseen. Tiedä häntä! Joka tapauksessa oli mielestäni varsin juohevaa mennä tapaamaan Maisun Miitreitä Helsingin vierailullani. Hän – tai ainakin nyt se, mitä lie hänestä jäljellä - lepäilee nykyään Helsingin ortodoksisella hautausmaalla, Lapinlahdentiellä, ihan Hietaniemen hautausmaan vieressä Helsingin Lapinlahdessa.
Nimilaatta Maisun Miitrein hautaristissä.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Kun sain todella ystävälliseltä (!) Helsingin ortodoksisen seurakunnan kanslian työntekijältä tietää Miitrein haudan koordinaatit, se löytyikin sitten melko helposti. Asiaa auttoi vielä sekin, että hautausmaan kirkossa oli liturgiajumalanpalvelus ja seurakunnan tuttu vahtimestari varmisti minulle vielä paikan ja parin, kolmen muunkin mielenkiintoisen haudan paikat.
Venäjällä tšaarin hovissa mainetta niittäneitä ransakaisen hugenottisuvun kultaseppiä puolisoineen on haudattu Helsinkiin. Tähän on haudattu
Agathon ja hänen vaimonsa Maria sekä heidän lapsensa Oleg ja hänen puolisonsa Sirkka-Liisa Fabergé.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Helsingin ortodoksinen hautausmaa on vierailun arvoinen paikka ja jos aikaa on, vieressä on toinen, Hietaniemen luterilainen hautausmaa, josta löytyy lisää todella mielenkiintoisten ihmisten hautoja. Eihän ne haudat useinkaan mitään turistinähtävyyksiä sellaisinaan varmaankaan ole, vaikka jotkut ovat kyllä upeita tai jollakin muulla tavalla vaikuttavia muistomerkkejä. Minulle tuollaisilla kävelyillä ja ”tapaamisilla” on erilainen tarkoitus. Silloin jollakin tavoin muistelen kyseistä ihmistä, varsinkin, jos tunnen hänet jotenkin henkilökohtaisesti vaikka lukemani perusteella tai minulla on häneen joku yhteys – se voi olla sukulaisuus- tai joku muu yhteys. Usein olen saattanut selvitellä etu- tai jälkikäteen tuon tapaamani ihmisen historiaa, tekoja tai vaikka saavutuksia, kirjoituksia, mitä ne sitten aina ovatkin. Ja niistä tarinoista oppii aina paljon ja voi myös kokea jotain aivan uuttakin.
Suurlähettiläänä mm. Romaniassa toimineen, edesmenneen arkkipiispa Johanneksen hyvän ystävän, ortodoksiseksi papiksikin vihityn vaikuttajan sukuhauta.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Ja tuolla Helsingin ortodoksisella hautausmaalla tällaisia ihmisiä on runsaasti. Niin paljon, etten yhdellä vierailulla ennättänyt käydä kaikkien sellaisten luona. Osittain se johtui myös siitä, etten ihan tarkkaan edes tiedä, keitä siellä kaiken kaikkiaan on ja jos vaikka jotain arvelen tietäväni, minulla ei ole hautojen koordinaatteja ja etsiminen ilman niitä on melko työlästä. Silloin ainakin tulee käveltyä kunnolla. Siksi vierailuun kannattaa hieman valmistautua ja varustautua sekä kysellä tietoja seurakunnasta.
Papeille on Lapinlahden hautausmaalla varattu ihan oma korttelinsa.
Kuitenkaan hautausmaalla ei ole montaakaan piispaa haudattuna.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Nytkin etsin ja myös löysin joitain ennalta nimeämiäni, joiden hautojen koordinaatit kysyin etukäteen seurakunnan kansliasta. Mutta kyllä hautausmaalla kävellessä vastaan tuli suuri joukko muitakin mielenkiintoisia ihmisiä, jotka olivat jostain yhteydestä minulle tuttuja ja joita sitten jälkeen päin olen jonkin verran selvittänyt – heidän elämäänsä, toimintaansa ja kuolemaansa.
Viipurin (sittemmin Helsingin) piispa Aleksanteri (Karpin) on haudattu Lapinlahden hautausmaalle Helsinkiin.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Voihan olla, että tällainen hautausmailla kävely on osa vanhenemisriittiäni, näin olen ainakin aikaisemmin luullut. Mutta rehellisesti sanottuna, on siinä muutakin. On ihan oikeasti mielenkiintoista selvittää jonkun ihmisen elämää ja havaita sitten, että tuolla mullan alla hänkin nyt makaa. Ja millaisen elämän eläneenä!
Kirka ja hänen laulajaveljensä Sammy sekä muuta sukua on haudattu ortodoksiselle hautausmaalle.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Tällä matkalla kävin monella haudalla tai löysin paikalle enemmän tai vähemmän tarkoituksella tai sattumien kautta. Ennakkoon olin Miitrein haudan lisäksi selvittänyt Kirill eli Kirka Babitsinin hautapaikan ja pari, kolme muutakin, mm. Venäjän keisarinnan Aleksandra Fjodrovnan hovineidin Anna Aleksandrovna Vyrobovan, os. Tanejevan, myöhemmän nunna Marian haudan. Hänestä ja mahdollisesti joistain muistakin kirjoitan myöhemmin omat blogijuttunsa tähän blogiin ja tarvittaessa lisää mahdollisesti johonkin toiseen blogiini (joko ”Oltiin sitä ennekin …” tai ”Pyykkönen”.
Monenlaista mainetta politiikankin saralla niittäneen pastori Mitro Revon vanhemmat, Tapani ja Elisabet Repo lepäävät Helsingin hautausmaalla.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Olen kuluneen kevään ja kesän aikana kirjoittanut jo seitsemän tällaista ”ortodoksiseen matkailuun” liittyvää blogijuttua tähän blogiini sarjassa ”Luostarimatkailua” lähinnä omien matkailuautolla tekemieni matkojen ja vierailujen seurauksena. Pari tai kolme paikkaa olisi ollut vielä mielessä, mutta erilaiset syyt estivät juttujen teon niistä. Yhteen ei minua haluttu, toiseen en ehkä itsekään kovin hanakasti halunnut ja kolmas oli muuten vain toistaiseksi väliin jäänyt. Katsotaan nyt saanko niistä joskus jonkinlaiset jutut aikaiseksi. Nyt puran tänne kuitenkin näitä muita kesän aikana kohtaamiani tarinoita.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja

nettihoukka@gmail.com

4 kommenttia:

  1. Hei, voisitko kertoa Fabergen perheen haudan tarkemman sijainnin? Kiinnostaisi minuakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole tuon haudan tarkempia "koordinaatteja", mutta suunnilleen se on yhden pääkäytävän varressa, kun lähtee kävelemään kirkolta hautausmaata pitkin. Melko lähellä hautausmaan kirkkoa.
      Tarvittaessa tarkemmat tiedot mistä haudasta tahansa voi kysyä Helsingin ortodoksisen seurakunnan toimistosta, jonka yhteystiedot ovat:
      Liisankatu 29 A, 00170 Helsinki
      puh. (09) 856 46 100 (Ma–pe klo 9–14)
      tai sähköpostilla:
      asiakaspalvelu.helsinki@ort.fi

      H@P

      Poista
  2. On olemassa sanonta:"ihminen on kuollut sitten kun kukaan ei häntä enää ajattele". Jollekkin tämäkin voi olla motiivi hautausmaalla liikkumiseen.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hienoista tarinoista.Löytyi sukuyhteys moneen henkilöön.-Päivi

    VastaaPoista

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.