maanantai 29. elokuuta 2016

110. VR ja Rauli

Toisinaan – tai itse asiassa useimmiten – on halvempaa matkustaa yksin julkisella kulkuvälineellä kuin omalla autolla, matkailuautosta nyt puhumattakaan. Siksi menen useimmiten vaikkapa Helsinkiin, jossa minulla on aina tiedossa ”ilmainen” majapaikka, julkisella välineellä: junalla tai harvemmin linja-autolla. Sen sijaan sellaiselle paikkakunnalle, jossa tarvitsen majoituksen, ajan usein matkailuautollani. Syykin tällaisiin on ihan yksinkertainen: raha. Matkustaminen julkisella yksin on halvempaa, mutta yöpyminen hotelleissa – vaikka yksinkin tai juuri yksin – on melko kallista.

VR on tosin hankaloittanut tätäkin – eläkeläisten matkustamista – uusitulla hintapolitiikallaan. Enää eläkeläinen ei saa junalippua puoleen hintaan kuten ennen, vaan on melkein samalla viivalla kaikkien muidenkin junalla liikkuvien kanssa. Hieman lipun saa halvemmalla 
– ei tosin vieläkään samaan halvempaan hintaan kuin ennen – jos onnistuu saalistamaan ns. säästölipun, joita on myynnissä reilusti ennen matkaa joitakin. Mutta hankalaksi lippupolitiikka kuitenkin meni eläkeläisen kannalta katsottuna. 

Viime päivinä olen jälleen ajatellut ja kuvitellut, että me suomalaiset olemme asuneet Suomessa jo riittävän kauan, että mikään vaikkapa luonnonilmiö ei tule enää suurena yllätyksenä. Silti talvi ja talvirenkaiden tarve tai moni muu samanlainen luonnon kiertokulkuun liittyvä jokavuotinen asia tulee lähes joka vuosi yllätyksenä suurelle osaa kansaa.

Mistä tämä kertoo? Nyky-sukupolven degeneroitumisesta, tyhmistymisestä vai urbanisoitumisesta vai mistä? En tiedä enkä uskalla edes arvailla, sillä joku herkkähipiäinen saattaa vielä vaikka loukkaantua. Kerron kuitenkin yhden juuri sattuneen tapahtuman, jota sain todistaa ihan paikan päällä sunnuntai-iltana 28.8.2016 ja joka laukaisi jälleen tällaisen ärsyyntymisreaktion.
Juna saapuu 28.8.2016 Mikkelin asemalle - tosin aika lailla myöhässä, pari-kolme minuuttia ennen klo 21.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Olin saattamassa nuorimmaistani junalle Mikkelin asemalla. Junan lähtöaika oli klo 18:55 ja lipun hän osti netistä ihan normaalisti kohtuullisen kovaan hintaan, jos vertaa vaikka noihin nykyisiin bussilinjoihin. Mitään ongelmaa ei ilmennyt lipun hankinnassa eikä junan kulkutiedoissa. Kaiken piti olla kunnossa, vaikka eilen jylläsi Suomessa luonnonilmiö, joka nimettiin Rauliksi.

Menimme Mikkelin asemalle ja kaikki näytti hyvältä klo 18:40. Mutta melko pian aseman raiteiden vieressä olevaan sähköiseen ilmoitustauluun ilmestyi tieto, että juna on myöhässä ja lähtee Mikkelistä klo 19:09. Syyksi ilmoitettiin turvalaitevika.
Viimeinen tarkempi tiedote junan myöhästymisestä.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Melko pian saapumisaika lähti valumaan pitemmälle ja pitemmälle. Kolmen, neljän muutoksen jälkeen tuloaika oli merkitty jo klo 20:24 eli juna oli jo melkein puolitoista tuntia myöhässä. Kansa harveni asemalla. Osa lähti kotiin, osa etsi muita Helsinkiin menomuotoja – mm. Onnibussin, joka lähti noihin aikoihin ja sai varmaan jälleen uusia asiakkaita.
Sitten tiedottaminen pysähtyi tähän.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Junaa ei näkynyt klo 20:24 ja pian ilmoitustaululle vaihtui teksti, jonka mukaan junat myöhästelivät eilisen myrskyn tuhojen vuoksi. Ihan ymmärrettävää, koska Rauli-myrsky toisiaan oli melkoinen. Sen sain itse nähdä myös Mikkelissä.

Mutta, mutta … Miten toimikaan VR? Kaikki tiedottaminen    tekstit, kuulutukset ja netti  pysähtyivät aikaan 20:24 ja sen jälkeen siellä luki vain, että junat myöhästelevät. Ei kerrottu kuinka kauan, milloin juna mahdollisesti tulee vai siirrytäänkö muihin korvaaviin kuljetusmuotoihin, linja-autoihin.

Oli aikaa tutkia asemalla autossa istuessa ja junaa odotellessa VR:n ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuja, mitä tällaisessa tilanteessa VR on velvollinen korvaamaan. VR kirjoitti sivuillaan, että yhtiö maksaa hyvityksenä korvauksen, joka on 25 % lipun hinnasta, jos juna myöhästyy 60 -119 minuuttia ja 50 % lipun hinnasta, jos myöhästyminen on 120 minuuttia eli kaksi tuntia tai enemmän.

Kilpailuvirasto se sijaan sanoi myös, että tilanteessa, jossa jatkat matkaa viivästyneellä junalla, voit vaatia korvausta matkan viivästymisestä. Voit lisäksi vaatia ilmaiseksi aterioita ja virvokkeita kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan, jos niitä on junassa tai asemalla saatavissa.

Soitin asiassa VR:n asiakaspalveluun, joka veloittaa jokaisesta puhelusta kaksi euroa sekä paikallispuhelumaksun. Siellä asiakasneuvoja ilmoitti, ettei heitä kiinnosta se, mitä joku ”ulkopuolinen taho” asiasta ilmoittaa – siis ei edes tämä kilpailu- ja kuluttajavirasto, joka sentään on valtiollinen virasto, jonka tehtävänä on mm. huolehtia siitä, että kuluttajilla on käytettävissään riittävät ja oikeat tiedot valintojen tekemiseksi ja että yritysten markkinoinnissa ja asiakassuhteissa käyttämät menettelyt ovat asianmukaisia ja sopimusehdot kohtuullisia.

Samalla VR:n asiakaspalvelu ilmoitti klo 19:46, että juna oli juuri 5 minuuttia aiemmin lähtenyt Pieksämäeltä ja on Mikkelissä noin 40-45 minuutin kuluttua. Ei muuten ollut. Saapui vasta noin 20:58 eli todella reilusti yli tunnin kuluttua.

Seurasin junan kulkemisen etenemistä netistä jonkin aikaa saatuani poikani junaan. Reilu tunti junan Mikkelistä lähdön – jolloin juna oli myöhässä kaksi tuntia – jälkeen sen sanottiin olevan myöhässä jo kaksi ja puoli tuntia. Tätä kirjoittaessani en tiedä, paljonko juna oli lopulta myöhässä Helsinkiin saapuessa, mutta saapui sinne varmaan joskus puolenyön aikoihin, todennäköisesti seuraavan vuorokauden puolella. Myöhöstymistiedot oli poistettu yön aikana VR:n sivuilta.

Rauli-myrsky ei tullut yllättäen. Television säätiedotus tiesi kertoa siitä jo ajoissa ja monessa paikassa mm. sähkölaitoksissa ehdittiin varustautua pahimpaan, vaikka vahinkoja kuitenkin sattui. Mutta valmius korjata niitä oli jo kohtuullinen varustautumisen vuoksi. Miten lie VR:llä? En sitä tiedä, mutta ainakin Mikkelin kokemuksen perusteella valmius oli mielestäni huono ja lopputulos vielä huonompi.
IC-junien luettelo VR:n nettisivuilta. Siinä ei ole junaa IC 70.

Jos vielä sanoisin jotain muutakin tuosta kyseisen firman tiedottamisesta. Netti ei tunnistanut ollenkaan InterCity junaa numero IC 70. Sellaista ei ollut kohdassa junien kulkutiedot eikä siitä tai sen kulkuongelmista ollut minkäänlaista mainintaa netin ajankohtaisissa liikennetiedotuksissa, kuin vasta sen jälkeen, kun soitin asiakaspalveluun noin reilun tunnin myöhässä olon jälkeen.
Junaa ei löytynyt listoilta eikä aikataulun mukaiseen aikaan, kun se oli kulussa, edes "Junat kartalla" -sovelluksesta VR:n nettisivuiltaAsiakkaat eivät siis voineet – eikä vielä seuraavana päivänäkään, kun asiaa tutkin - saada minkäänlaista tietoa tästä ”haamujunasta” IC 70, sen kulkureitistä, pysähtymisistä asemilla ja aikataulussa olemisesta. Puhumattakaan, että tietoa olisi ollut sen ongelmista ja näin olisi voinut varustautua matkaan jollain muulla tavoin. Tällä kohtaa jälleen ainakin VR:n kriisitiedottaminen mielestäni petti pahemman kerran. En voi myöskään mitenkään kehua puhelimessa saamaani asiakaspalvelua. Harkinnan jälkeen he suostuivat soittamaan takaisin ja kertomaan tilanteen sen sijaan, että olisin roikkunut linjalla ja odotellut ”teknisen tuen vastausta”.

En suoraan sanoen ihmettele lainkaan, että jokainen kynnelle kykenevä siirtyy muihin kulkuneuvoihin VR:ltä. Onnibussi ja muuta halvat bussiyhteydet toimivat ja tuovat asiakkaille paremmat ja halvemmat mahdollisuudet liikkua paikasta toiseen. En yhtään ihmettele, jos poikanikin siirtyy Onnibussin 2 – 5 euron hintaiseen matkaan, kun tarjolla on tällainen VR:n 36 euron matka, josta tosin nyt – ainakin niiden kohdalla, jotka osaavat toimia oikein – saavat 50 % alennuksen täyttämällä hakemuksen netissä tai asioimalla asemalla, jossa on vielä asiakaspalvelua. Harvassa tosin on enää. Mikkelissäkään ei enää ole.Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja
nettihoukka@gmail.com

P.S.
Palautekaan ei onnistu ko. junalle:
Klikkaa kuvaa hiirellä, niin se suurenee.

P.P.S.
Huomasitte varmaan, etten sanonut mitään normaalisti korrektisti toimivista konduktööreistä. Hän, jonka lyhyen aikaa laiturilla näin, oli sen verran stressaantunut, ettei hänen käyttäytymisensä arvioiminen olisi reilua.

H@P

1 kommentti:

 1. Onnistuin kaikesta huolimatta jotenkin lähettämään palautetta VR:n lomakkeella heti samana päivänä ja tänään 5.9. eli reilun viikon päästä sain vastauksen, joka kuuluu kaikessa karuudessaan seuraavasti:
  "Hei Hannu,
  kiitos viestistäsi.
  Mukavaa syksyn aikaa!
  Ystävällisin terveisin
  Juha Mäkäräinen
  Juha Mäkäräinen
  palveluneuvoja
  P. 0203 32034 (0,088 €/min)
  F. 0307 26 551
  Juha.Makarainen@vr.fi
  VR-Yhtymä Oy
  Matkustajaliikenne
  Asiakaspalvelukeskus
  PL 54
  11101 Riihimäki
  www.vr.fi
  Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta
  Twitter, Facebook, Instagram, Youtube
  Ajattele ympäristöä ennen kuin tulostat tämän sähköpostiviestin. Please consider the environment before printing this email."

  VastaaPoista

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.