sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

173. Matkalla Lofooteille – Abisko Ruotsin Lapissa

Abiskon maisemia Ruotsissa.
(Kuva © Pyykkönen)
Ruotsin Lapissa on kuuluisa ja suorittu vaellusreitti Kungsleden, joka lienee kaiken kaikkiaan yli 400 kilometriä pitkä vaellusreitti Pohjois-Ruotsin alueella läpi läntisen ja pohjoisen (Ruotsin) Lapin. Jos haluaa vaeltaa koko reitin tai vaikka parhaimmat osat siitä, siellä voi nähdä Ruotsin korkeimman vuoren Kebnekaisen tai kauniin Abiskon kansallispuiston alueen.
Abiskon sijainti kartalla.
(Kuva suurenee klikkaamlla sitä hiirellä)
Abiskoon pääsee autolla Suomesta Tornion ja Haaparannan kautta, kun ajelee Ruotsin Lappiin noin neljä ja puolisataa kilometriä Haaparannasta eli reilut viisi tuntia kohti pohjoista ja Abiskoa.
Maisema Fjället-hotellilta Abiskossa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Abisko eli pohjoissaamen kielellä Ábeskovvu, Rákkasorda, Kiirunan kunnassa sijaitseva taajama, jonne pääsee niin autolla kuin junallakin, koska Kiiruna-Narvik -malmirata kulkee sen kautta ja se sijaitsee E10-tien varrella. Alueella sijaitsee 1909 perustettu laaja Abiskon kansallispuisto, joka rajoittuu mm. Tornio-järveen ja se sijaitsee noin 200 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Kansallispuisto oli aikanaan 110 vuotta sitten ensimmäisiä Euroopassa, kun Ruotsiin perustettiin silloin niitä yhdeksän kappaletta ja muualla Euroopassa ei niitä ollut vielä yhtään.
Matkalla Abiskossa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Matkailuautoilijalle Ruotsin Lappi ja vaikka tuo Abiskon alue ei ainakaan minun mielestäni ole kaikista parhaita aluetta ajatellen edullista ja toimivaa majoittumista. Jotkut muut palvelut sitten saattavat olla osin parempiakin kuin Suomessa, vaikkapa vesihuolto, mutta Ruotsissa selvästikin ovat tiukemmat säädökset ns. puskaparkkeeraamiseen. En kuitenkaan itse sitä suuremmin harrasta, niin eipä tuo minua suuresti siis haittaakaan.
Abiskon maisemia.
(Kuva © Pyykkönen)
Toki sieltä löytyy paikkoja puskaparkkeeraamiseen ja tienvarret ovat sesongin aikaan täynnä vaeltajien henkilöautoja ja löytyyhän sieltä toki hotellitasoisia majoituspaikkojakin hienohelmoille, jos niitä haluavat. Mutta tuollainen ”normaali” puskaparkkeeraaminen ei liene kaikista helpointa siellä juuri tuon kansallispuiston ja suositun vaellusreitin läheisyyden vuoksi. Viranomaiset ja luonnonsuojeluväki ovat joutuneet rajoittamaan majoittumisia villeillä pysäköintialueilla roskaamisen ja muiden ympäristöhaittojen vuoksi. Joitakin paikkoja löytyy ja ne ovat sesonkiaikaan yleensä jokseenkin täynnä.

Ruotsin Lapista löytyy kuitenkin vielä runsaasti sellaisia tienvarsiparkkipaikkoja, joissa pysähtyminen on rajoitettu neljään tuntiin.


Abiskon turistikeskuksesta löytyy luonnontieteellinen museo ja kansallispuiston infokeskus, jossa on paljon tietoa alueesta, sen luonnosta ja vaikka vaellusreiteistä. Keskuksessa palvelevat kielitaitoiset oppaat ja sieltä saa monenlaista tietoa alueesta joskus jopa suomeksi.
Abiskossa sijaitseva Fjälletin hieman tympeä campingalue.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Turistikeskuksen lähellä, muutama kilometri Norjaan päin sijaitsee suuri tunturihotelli, jonka yhteydessä on myös laaja camping-alue matkailuautoille ja -vaunuille. Alueella on toki palvelujakin matkailuautoilijoille, mutta enemmän alue on tehty hotellimatkaajille, kesäaikaan vaellukselle lähteville ruotsalaisille. Matkailuautopaikat saattavat pahimmillaan sijaita kaukanakin huoltorakennuksista, hotellille vievän tien toisella puolella ja melko kaukana hotellista, jossa on enemmän palveluja, koska parhaat paikat ovat yleensä varattuja.

Paikalliset alueiden omat nettiyhteydet (Wi-Fi) eivät ole koko aikana kummallakaan matkalla tyydyttäneet siellä, eikä oikein muuallakaan reitin varrella, mutta ne voi aina kiertää omalla toimivalla ja mahdollisesti halvalla liittymällä. Siihen kannattaa aina hieman satsata aikaa ja ajatusta, kun sinne päin suunnistaa.

Aluetta siis ”hallitsee” jossain määrin ilmeisesti laajempaan ketjuun kuuluva Björkliedenissä sijaitseva hotelli Fjellet, jonka respassa sijaitsee myös camping-alueen ilmoittautuminen. Hotellissa ja sen lähialueella on monia palveluja, joita ei alempaa, muutaman sadan metrin päässä olevalta camping-alueelta löydy. Hotelli lienee kesäisin vaeltajien hotelli, talvisin kenties alueella sijaitsevien hiihto- ja laskettelukeskuksien majoituspaikka. Meillä oli hieman häikkää huoltorakennuksen koodiavaimissa, joilla emme sitten päässeetkään illalla tai edes aamulla suihkuun, kun avain ei jostain syystä toiminut. Respassa nostelivat vain kulmiaan, kun asiasta heille kerrottiin.

Itse en – rehellisesti sanoen – suuresti innostunut Abiskosta. Infokeskus oli hyvä, sieltä sai paljonkin tietoa, jos halusi, mutta joku tuossa ”turistikeskuksessa” ja hotellin campingalueessa tökki sen verran, etten mene sinne muutoin, kuin ehkä ohi ajaessa pissille.
Kattejokkin "slummialue" Norjan rajan läheisyydessä Ruotsissa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Abiskosta hieman – muutama kilometri pohjoiseen – sijaitsee Kattejokkin alue, missä on Norjaa ja norjalaisia ajatellen mm. edullinen rajakauppa ja suuri slummimainen ”konttikylä”. Se on mahdollisesti jonkinlainen kausipaikkalaisten keskus, jossa osa majapaikoista on asuntovaunuja, osa konteista rakennettuja ”loma-asumuksia”. Hyvä kauppa siellä on, mutta varsin yksioikoinen palvelu. Norjan rajalle siitä on noin kahdeksan kilometriä ja paikka on viimeinen ns. halpa ostospaikka täydentää ruoka- ja juomavarastoja ennen kallista Norjaa. Siitä sitten kohta alkaakin Lofootit ja ihan erilainen maisema ja reitti, mutta siitä enemmän seuraavassa blogijutussani.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja

nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.