keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

178. Kauneutta ja rauhaa etsimässä

Maisema Lammin Pääjärveltä Panagian rannasta.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Aina aika ajoin minut valtaa halua nähdä ja kokea kauneutta tavalla tai toisella. Silloin usein ajan johonkin tuttuun paikkaan, jossa tiedän olevan kauniita ikoneja. Luostarit ovat sellaisia paikkoja ja muutamat niistä ovat lähellä minun asuinpaikkakuntaakin, mutta löytyy Suomesta yksi erikoisempikin paikka, eiä sekään ole kaukana – se käyttää itsestään uutta nimeä: Panagiaortodoksinen luostarikeskus.



Kuvia Pyhän Basileios Suuren kappelista.
(Kuvat © Hannu Pyykkönen)
Panagia sijaitsee Hämeenlinnan Lammilla entisen Pääjärven toimintakeskuksen laajoissa tiloissa, jotka kuuluvat nyt sumalaisen ja Suomessa toimivan ortodoksisen Athossäätiön luostarikeskukselle. Monet – minä mukaan luettuna – ovat siellä vierailleessaan ihmetelleen montaa asiaa: paikan kauneutta, mutta myös laajuutta, lukuisia rakennuksia ja suurta kopleksia, jossa elää vakituisesti vain muutama ihminen.

Alueella on ollut ja on tietysti yhä, muttei enää varsinaisessa käytössä mm. uimahalli ja koulu. Lisäksi alueella on kerrostalo, rivitaloja, rantasauna, hoitotiloja ja paljon sellaista, mitä ortodoksinen luostarikeskus ei tarvitse, eikä niille ole siis käyttöä. Uimahallista on vesi tyhjennetty altaasta ja se on toissijaisessa käytössä.

Mutta paikan kauneus tai ainakin joidenkin tilojen kauneus sykähdyttää aina siellä vieraillessani. Keskuksessa ei varsinaisesti ole vielä luostaria, vaikka sellaisia on sinne suunnitteilla kaksikin: toinen miehille ja toinen naisille. Ongelmana vain on meillä Suomessa ortodoksisen väestön pienuus, mistä ei oikein riitä ihmisiä useisiin luostareihin.

Meillähän on jo kaksi ns. virallisen luostaristatuksen omaavaa luostaria: Valamo ja Lintula, molemmat Heinävedellä. Niiden lisäksi on muutama epävirallinen luostariyhteisö mm. Pokrova Kirkkonummella, Elisabetin sisaristo jossain Tampereen lähistöllä, ja pienempiä erakkoloita tai yhden ihmisen ”luostariyhteisöjä” joissain kaupungeissa. Näissä jälkimmäisissä siis asuu vain yksi ihminen, nunna tai munkki, joka kirkollisessa mielessä on alistettu oman hiippakuntansa piispan alaisuuteen.

Joistakin noista yhteisöistä olen kirjoitellut aiemmin (mm. blogit nr. 141, 142, 144, 145, 147, 148, 150). Eli näköjään aika monessa blogissa on juttua tullut kirjoitettua. Lue siis lisää sieltä, jos haluat tietää enemmän.

Nyt siis olin jällee yhdessä noista (kirjoitin siitä viimeksi blogissa nr. 147) Lammilla, koska siellä on viime aikoina rakennettu ja kaunistettu useita kappeleita. Varsinaisia kirkkoja siellä ei vielä ole yhtään, sillä tiloja ei vielä ole vihitty virallisesti kirkoiksi. Tšasounakaan ei ole oikein oikea nimi siellä oleville kirkoille, jotka kaikki sijaitsevat kivirakennusten sisällä, muiden huonetilojen yhteydessä, ei siis erillisinä rakennuksina.


 



Ilosaloman kappelin ikoneja päärakennuksessa.
(Kuvat © Hannu Pyykkönen)
Panagiasta löytyy tällä htekellä kaksi toimivaa kappelia, Ilosanoman kappeli päärakennuksessa ja Pyhän Kosmas Aitolialaisen kappeli trapesassa eli ruokalarakennuksessa. Kaksi huonetilaa on valmistumassa pieniksi, mutta kauniiksi kappeleiksi. Toinen on jo melko pitkällä ja sinne on muutaman viime vuoden aikana maalattu seinille useita kymmeniä ikonikuvia. Tämä kappeli, Pyhän Basileios Suuren kappeli, sijaitsee päärakennuksessa, ilmeisesti niissä tiloissa, jonne on aikanaan suunniteltu tulevan varsinaiset luostaritilat, keljat.

Toisen kappelin, Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kappelin seinien maalausprojekti on vasta äskettäin aloitettu ja kappeli tulee luostarikeskuksen ikonimaalaamon yhteyteen.


Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kappeliin tulevia ikoneja, jotka vielä joiltain osin ovat keskeneräisiä (mm. osasta puuttuvat tekstit).
(Kuva   Hannu Pyykkönen)
Tämän blogijutun yhteydessä on kuvia kaikista noista kirkollisista tiloista Lammin Panagiassa. Allekirjoittanut kuvasi ne heinäkuussa 2018. Kuka tahansa voi käydä tutustumassa noihin tiloihin ja Pääjärven rannalla sijaitsevaan luostarikeskukseen. Luostarikeskuksessa on kahvila, josta saa pikkupurtavaa ja keskuksessa järjestetään erilaisia näyttelyjä ja seminaareja, joista saa tarkempaa tietoa keskuksen omilta nettisivuilta osoitteesta: https://athossaatio.fi/
Panagian sijainti kartalla.
(Klikkaa kuva suuemmaksi hiirellä)
Keskuksessa sijaitsee myös mielenkiintoisia myymälöitä ja kirpputori, josta voi tehdä toisinaan upeita löytöjä. Kannattaa siis tutustua paikkaan ajan kanssa.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja

nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.