torstai 22. syyskuuta 2016

118. Valamon matkaparkki

Näkymä matkaparkkialueelta luostariin.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Kirjoitin tänne blogiini tämän vuoden (2016) heinäkuussa otsikon ”106. Ortodoksinen stellplatz” alla tarpeesta saada luostareiden yhteyteen myös erilaisia palveluja ja parkkipaikkoja matkailuvälineille, siis matkailuautoille ja -vaunuille.
Video Valamon matkaparkista

Valamon Kristuksen kirkastumisen luostari ryhtyi tuumasta toimeen ja perusti aivan luostarin viereen, vierassataman yhteyteen matkaparkin, jossa palvelut ja pysäköiminen sekä tietysti myös lyhytaikainen majoittuminen omassa matkavälineessä on ilmaista.
Matkaparkkialueella on grilli ja ruokailukatos. Polttopuitakin on luostarin puolesta.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Alue sijaitsee hieman ennen luostaria olevan sillan läheisyydessä Juurikkaselän rantamaisemissa. Samassa yhteydessä, ihan vieressä on muutama paikka vierasveneille. Siihen voivat tulla niin moottori- kuin purjeveneetkin tai vaikka hieman näitä suuremmat laivatkin.
Kemssan tyhjennys ja juomaveden ottopaikka sijaitsevat venesatamassa, mutta niiden äärelle pääsee autollakin.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Matkaparkki on lisäksi melkein puolessa välissä luostaria ja sen hautausmaata. Luostarin hautausmaa, sen munkkien ja muiden ihmisten haudat sekä siellä olevat kaksi tšasounaa, kappelia, ovat myös ehdottomasti katsottavia paikkoja luostarivierailulla.




Vedenottopaikalle ja kemssan tyhjennykseen pääsee myös autolla.
(Kuvat © Hannu Pyykkönen)

Luostariin matkaparkista on matkaa kävellen noin 100 – 200 metriä ensin sillan yli ja sitten kaunista kuusikujaa kirkolle ja luostarin keskusaukiolle, Agoralle. Luostarialueelta löytyy paljon palveluja, joita myös matkailuvälineillä liikkuvat voivat käyttää.
Matkaparkkialueelta on lyhyt matka kävellä luostariin.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Luostarista löytyy kahvila-ravintola Trapesa, joka A-oikeuksineen ja maittavine ruokineen tarjoaa ravintoa ja virkistystä niitä kaipaaville viehättävässä ympäristössä. Trapesan vieressä sijaitsee luostarin vastaanotto ja matkamuistomyymälä Tuohus, jonka yhteydessä on myös Valamon viinitilan tilaviinimyymälä. Tuohuksesta voi ostaa vaikka luettavaa, ikonin, monenlaisia matkamuistoja, mutta myös oivallista Valamon viiniä ja erityisesti pitää mainita sen huipputuotteet, kaksi erilaista kuohuviiniä.
Kävellessä näkee myös luostarin kirjaston ja kulttuurikeskuksen.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Trapesassa on mahdollisuus maistella myös luostarin muita viinitilan väkevämpiä tuotteita, mm. pian lopullisesti tammitynnyreissä kypsyvää Valamon viskiä ja luostariolutta. Sieltä saa mukaansa myös erilaisia luostarissa leivottuja leivonnaisia.
Toisinaan matkailuautoilijat pysäköivät välineensä myös bussien pysäköintipaikalle. Pian viereen rakennetaan portti ja tämä alue pienenee ja luostari toivoo autojen pysäköintiä matkaparkkiin.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Luostarin yhteydessä on monenlaisia muitakin palveluja ja laitoksia. Matkailijalle sopivia ovat mm. kirjasto ja kulttuurikeskus, jossa usein on taide- tai valokuvanäyttelyjä ja usein myös konsertteja. Myös Valamon oma museo sijaitsee samassa rakennuksessa. Rakennuksen yhteydessä on myös ikonien ja muiden maalausten konservointilaitos, jonne eivät kuitenkaan tavallisesti pääse matkailijat.
Bussipysäkiltä ja bussien pysäköintipaikalta johtaa kaunis kuusikuja luostariin. Matkan varrella jää oikealle opiston majoitustilat ja luostarin hotelli.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Kirkko on luostarialueella keskeisessä paikassa – tai oikeastaan siellä on lähekkäin kaksi kirkkoa – uusi ja vanha. Uusi valkoinen kookas kirkkorakennus on yleensä auki päivisin tai sen saa suljettuna ollessa avautumaan varmaankin vastaanoton kautta. Kirkossa saa kuvata, mutta ilman salamaa ja mikäli kirkossa on menossa jumalanpalvelus, silloin ei saa yleensä ilman lupaa kuvata. Uusi kirkko muodostuu kahdesta kirkosta, suuremmasta Kristuksen kirkastumisen pääkirkosta, ns. kesäkirkosta ja pienemmästä ns. talvikirkosta, joka on omistettu luostarin perustajille, pyhittäjille Sergei ja Herman Valamolaisille.

Luostarin vanha kirkko on Trapesan vieressä ja myös siellä voi vierailla. Puurakennuksessa oleva kaikkien Valamon pyhien muistolle pyhitetty kirkko toimi luostarin kirkkona ennen uuden rakentamista.
Kuusikujan päässä on ensin oikealla Valamon opisto ja sitten pääkirkko. Taustalla vasemmalla näkyy hieman vanhaa kirkkoa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Kirkossa on päivittäin jumalanpalveluksia ja niihin osallistuminen on luvallista ja suotavaa kaikille vierailijoille. Ehtoollisjumalanpalveluksessa eli liturgiassa jaettavaan ehtoolliseen saavat kuitenkin osallistua vain ortodoksisen kirkon jäsenet, se ei ole sallittua muiden kirkkojen jäsenille.
Keskeisellä paikalla luostarialuetta sijaitsee Kristuksen kirkastumisen kirkko. Sen takana näkyy hieman kahvila-ravintolaa, jonka nimi on Trapesa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Luostarin yhteydessä on vielä yksi laitos, jonka palveluja matkailijoiden on toki myös mahdollista käyttää. Se on Valamon opisto, joka sijaitsee pääkirkon vieressä. Opisto järjestää erilaisia lyhyempiä ja hieman pidempiäkin kursseja ortodoksisuuteen liittyvistä aiheista. Kurssilla voi opetella maalaamaan ikoneja, valaa itselleen kirkonkellon ja monenlaisia muita aiheita, joista parhaiten saa lisätietoa Valamon opiston sivuilta, jotka löytyvät luostarin nettisivujen yhteydestä osoitteesta: http://www.valamo.fi
Sekä matkaparkissa että muualla luostarialueella on hyvät opasteet ja kartat alueesta. Niiden mukaan voi suunnistaa aina uuteen kohjteeseen itsenäisesti tai osallistua ohjattuun opastuskierrokseen.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Näiden moninaisten palvelujen lisäksi luostarissa voi myös yöpyä joko hotelli- tai retkeilymajatasoisissa huoneissa varsin edullisesti täyshoidolla tai ilman. Siellä voi myös viettää pitempiä aikoja erityisesti suurina kirkkopyhinä, pääsiäisenä ja jouluna. Huoneet kannattaa silloin tosin varata ajoissa, koska silloin siellä on runsaasti muitakin majoittujia. Kesäaikaan luostarin laiva m/s Sergei purjehtii lähivesillä ja joskus sillä voi päästä vierailulle vaikka lähistöllä sijaitsevaan Lintulan Pyhän Kolminaisuuden nunnaluostariin.

Valamossa voi myös liikkua luonnossa - pitempiä tai lyhyempiä reittejä.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Joten katsottavaa ja koettavaa Heinäveden Valamon luostarissa riittää. Niin - ja toki täällä voi vierailla muillakin tavoin kuin matkailuautoilla. Omalla autolla tai bussilla. Kannattaa tutustua paikkaan ja alueeseen ja rohkeasti mennä katsomaan erilaisia kohteita ja vaikka osallistua ortodoksiseen jumalanpalvelukseen. Ohjeena niille, jotka eivät koskaan ole sellaisessa olleet, voi vain sanoa: ole kirkossa tavallinen, normaali, älä liiku levottomasti paikasta toiseen ja seuraa hieman, mitä muut tekevät ja toimi harkintasi mukaan samalla tavalla. Ei se sen enempää vaadi. Tervemenoa Valamoon!


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja
nettihoukka@gmail.com

1 kommentti:

  1. Kiitos aktiivisesta avusta karavaanareiden hyväksi. Olemme olleet mieheni kanssa muutamia kertoja ennen karavaanareiksi tuloa Valamossa asuvina vierailijoina. Ja moneen kertaan nytkin haaveiltu Valamon/Lintulan kautta ajelusta, mutta muistissa on täydet parkkipaikat, joten emme ole yhdistelmällä edes haaveilleet alueelle käymäänkään. Mutta nyt on mukava suunnitella vierailua rauhalliseen Valamoon. Toivottavasti matkaparkkia ei aleta käyttää väärin, eikä tehdä siitä mitään levotonta remupaikkaa! Kiitos vielä kerran t: Marita Pyykkönen

    VastaaPoista

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.