perjantai 21. elokuuta 2015

064. Kulkija Trifonin ja Feodorotin jalanjäljillä

Sevettijärven ortodoksinen hautausmaa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Jo jokin aika sitten teimme hyvän ystäväni kanssa päätöksen lähteä elokuun loppupuolella noin viikoksi Lappiin. Siellä kun olisi samaan aikaan eräs tapahtuma, johon olemme tavallisesti osallistuneet jo melko monena vuonna. Tämä tapahtuma on Keväjärvellä, Nellimissä, Sevettijärvellä ja Norjan Neidenissä järjestettävä pyhän Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus, jolla kunnioitetaan kyseisen pyhän toimintaa ja ortodoksista lähetystyötä kolttien ja lappalaisten parissa vuosisatoja sitten Lapissa ja erikoisesti juuri kolttien parissa. Nämä mainitut alueet, kun ovat juuri kolttien eli kolttasaamelaisten asuinalueita.

Koltat ovat pieni saamelainen vähemmistöryhmä kaikkien muiden saamelaisten joukossa. Jos tarkastellaan pelkästään puhutun kielen perusteella, saamelaisia taitaa olla ainakin 10 eri ryhmää alkaen suurimmasta pohjoissaamelaisesta ryhmästä pienimpään akkalansaamelaiseen ryhmään. Suurimpaan kieliryhmään kuuluu - hieman laskutavasta riippuen - ilmeisesti noin hieman yli puolet saamelaisista ja tuohon pienimpään ainoastaan satakunta ihmistä, jossa kaiken lisäksi on vain muutama ko. kieltä osaavaa.

Lappalaisten valistajat, pyhittäjä Trifon Petsamolainen ja autuas Teodorit (Feodorit) Kuolalainen.
(Kuva © Ortodoksi.net)

Kolttasaamelaisiakin lienee enää noin tuhatkunta (Wikipedian tieto), joista kieltä puhuvia on enää noin vajaat 450 ihmistä. Kolttien toinen ominaispiirre on muista saamelaisista poikkeava uskonto. Suuri osa koltista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Ja siksi juuri pyhittäjä Trifon Petsamolainen ja toinen alueella vaikuttanut pyhä mies, pyhittäjä Feodorit Kuolalainen, ovat arvostettuja uskonnollisia esikuvia koltille ja meille muillekin ortodokseille.

Trifonia on joku luonnehtinut enemmän eräänlaiseksi ortodoksiseksi soturimunkiksi, joka 1500-luvulla "valloitti" Kuolaa ja Lappia Venäjän ortodoksiselle kirkolle. Hän perusti retkillään myös pohjoiseen silloin merkittävän luostarin Petsamon luostarin. Sen sijaan Feodoritia voisi ehkä luonnehtia erilaisilla laatusanoilla kuin Trifonia. Hän oli ilmeisen oppinut ja melko varmasti kielitaitoinen munkki, koska tsaari Iivana Julma myöhemmin lähetti hänet diplomaattisiin tehtäviin silloiseen - tai oikeastaan nykyiseenkin - ortodoksisuuden pääpaikkaan, Bysantin pääkaupunkiin, Konstantinopoliin.
Vedenpyhitys Norjan Neidenissä Näätämöjoella vuonna 2012.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Näitä pt. Trifonin juhlia on sitten pidetty Lapissa muutamien vuosien ajan yhteistyössä Lapin ortodoksisen seurakunnan ja Pyhien Sergei ja Herman Valamolaisten veljeskunnan (PSHV) kanssa. PSHV järjestää nykyään joka vuosi bussikuljetuksen Joensuusta Kuopion, Iisalmen, Oulun ja Rovaniemen kautta juhlapaikoille ja takaisin torstaista maanantaihin kestävällä matkallaan. Itse olen osallistunut juhlille nyt muutaman vuoden aikana melkein joka vuosi omalla matkailuautollani. Niin nytkin. Matkaseurue on vain vaihdellut, mukanani on ollut yleensä ystäviäni. Viime vuosia olemme yrittäneet kuvata tapahtumia ja siirtää niitä sitten muidenkin katsottavaksi Internetiin. Niin nytkin.

Yllättäväksi tämänkertaisen retkemme teki sää. Aurinko mollottaa pilvettömältä taivaalta, lämpötila on hellelukemissa. Itikoita ja mäkäräisiä on vähän, sillä yöt ovat olleet melko kylmiä. Mutta olo päivällä on kuin olisi etelän lomalla.

Jutun tekijät ja jututettavat kuvaustauolla Norjan Neidenissä 2012.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Koska olemme olleet juhlilla jo monena vuonna, tällä kertaa hieman oiomme ohjelmassa. Jätimme matkallisesti (kilometreissä) melko hankalan Nellimin koukkauksen pois ja menimme Joukon kanssa suoraan Sevettijärvelle, jossa nyt rauhassa valmistaudumme kuvauksiin. Saimme luvan parkkeerata automme kirkon edustalla olevalle parkkipaikalle Sevettijärven tien varteen ja sieltä käsin olemme nyt käyneet katsomassa sekä luontokohteita että kirkollisia kohteita, joista joka kerta täällä vieraillessamme Sevettijärven ortodoksinen kolttien hautausmaa on vaikuttavin ja pysäyttävin. Siellä nytkin kuvasimme hieman alkukankeutta poistaaksemme illan kähmeessä - tosin silloin melkoisen suuren joukon kanssa. Mukaamme lähtivät kaikki toreissaan olevat itikat ja mäkäräiset, joita ainakin silloin oli siellä kohtuullisesti.

Sevettijärven ortodoksinen hautausmaa YouTube-videolla.
https://youtu.be/apDzg7qjNRk
(Kuvaus: Hannu Pyykkönen)

Hieman vielä kamera tärisi käsissä ja kuva hyppelehti, mutta pitänee siirtyä kolmijalkaan jatkossa, josko se auttaisi asiassa. Perjantaina illalla bussillinen etelän ihmisiä saapua Nellimistä kyläjuhlilta Sevettiin yöksi ja lauantaina juhlat jatkuvat pääjuhlalla ensin Sevettijärvellä ja iltapäivällä Norjan Neidenissä, jossa on noin 450-vuotta vanha ortodoksinen pyhän Georgios Voittajan tšasouna, jossa vietetään juhlallisia ortodoksisia palveluksia ja Näätämöjoen varressa myös vedenpyhitys. Toivottavasti saamme sieltä sekä kuva- että videomateriaalia, jota sitten löytyy ainakin Ortodoksi.netin julkisilta Facebook-sivuilta (https://www.facebook.com/Ortodoksi.net) mahdollisesti jotain omilta Fb-sivuiltammekin, minulta ja Joukolta.

Tällainen välipäivä, lepopäivä, tuntuu hyvältä. Netti- ja kuvaushommien lisäksi on ollut aikaa lukea. Vaikkapa Herman Hesseä, jonka kirjan "Kulkija" on Teppo Kulmala suomentanut alkuteoksista "Wanderung" ja "Die Nürnberger Reise". Hessen teksti käy monessa kohtaa kovin iholle. Lainaanpa siksi tässä lopuksi jotain tuosta tuoreesta kirjasta.
"Kuinka kaunista näitä rajoja onkaan ylittää! Kuten paimentolainen on talonpoikaa alkukantaisempi, myös vaeltaja on monessa mielessä primitiivinen ihminen. Mutta siitä huolimatta paikoilleen juuttumisen voittaminen ja rajojen halveksiminen tekevät kaltaisistani ihmisistä tulevaisuuden tiennäyttäjiä. Mikäli olisi paljon heitä, joissa elää yhtä syvä vastenmielisyys maiden rajoja kohtaan kuin minussa, ei sotia ja sortoja enää olisi." (Herman Hesse, "Kulkija", kertomuksesta "Talonpoikaistalo", suom. Teppo Kulmala).

Hannu
elämän matkaaja

1 kommentti:

  1. Kiitos.

    Hei!

    Ihan uusille reiteille pääsi Trifon vaelluksen kautta kuten Isäsi matkaan! Olipa mielenkiintoista lukea.

    t.
    Marjatta

    VastaaPoista

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.