lauantai 2. huhtikuuta 2016

072. Kevään merkit

Selvät kevään ja jopa kesän merkit ovat ilmassa. Erilaiset matkasuunnitelmat soljuvat mielessä, karttoja tulee katseltua, hyvä ettei päivittäin, mutta joka tapauksessa usein ja enemmän. Netissä jotenkin sitä vain hakeutuu tietyille matkasivuille, tsekkauslistaa tarvittavista asioista matkailuautoni ja monen muun kohdalla tulee käytyä läpi ja myös hankintoja tehtyä.

Olen useana vuonna muistaakseni vuodesta 2001 alkaen vieraillut melkein joka vuosi – ainakin nyt viime vuosina – Romaniassa. Aiemmin kävin usein samanaikaisesti myös sen itäisessä naapurivaltiossa Moldovassa, nyttemmin se maa on jäänyt väliin. Viimeksi kävin Romaniassa noin vuosi sitten.

Moni tuttuni on ihmetellyt Romania-kiinnostustani, mutta siihen on yksinkertainen ja hyvä syy: siellä asuu pari kolme hyvää ystävääni perheineen. Lisäksi maa on todella kaunis, ihmiset ihania, ruoka ja viini hyviä ja maassa riittää katsottavaa joka kerralle ja vielä tulevillekin kerroille. Kun lisäksi olen ortodoksi, se tarjoaa lisäarvon maassa vierailulle ja erityisesti sille, mitä siellä katselen, missä vierailen. Maa kun on lähes kokonaan väestönsä osalta ortodoksista.

(Kartta suurenee, kun klikkaat sitä hiirellä)
Taas on suunnitteilla matka Romaniaan. En ole käynyt siellä vielä kertaakaan omalla matkailuautollani, mutta pikkuautolla, henkilöautolla, olen maata ajellut ristiin rastiin. Mene ja tiedä olisiko kohta aika ajaa sinne myös matkailuautolla. Turvallisuudesta ja maanteistä se ei niinkään ole kiinni, vaan enemmänkin siitä, ettei maassa ole vielä oikein retkeilyyn ja leirintämatkailuun liittyvää kulttuuria laajemmin. Siksi voi olla, että ajatusta omalla matkailuautolla sinne menosta pitää vielä siirtää. Saa sitten nähdä, ennätänkö mennä koskaan, kun tuo ikäkin lisääntyy joka vuosi 365 päivällä.

Pari, kolme vuotta sitten eli 2013 olin Romanissa ns. vanhan eli juliaanisen kirkkokalenterin mukaisena pääsiäisenä, joka silloin ajoittui lähelle vappua. Tänä vuonna 2016 on sama tilanne. Vanhan ajanlaskun ortodoksinen pääsiäinen on yli kuukauden myöhemmin, kuin läntisen kirkon ja itse asiassa myös ainoana ortodoksisena kirkkona Suomen ortodoksisen kirkon juhliman uuden ajanlaskun mukainen pääsiäinen. Kun pääsiäinen meillä täällä Suomessa oli 27. päivä maaliskuuta, ortodoksisissa maissa, siis myös Romaniassa, se on vasta vappuna, 1. päivä toukokuuta.

Edellisen kerran vietin vanhan pääsiäisen Koillis-Romaniassa, vanhassa Moldovan runtinaskunnan pääkaupungissa, Iasissa. Nyt tänä vuonna vietän sen ilmeisesti ensin Bukarestissa ja parin päivän päästä siitä Iasissa, jonne lennämme Bukarestista maahan ilmestyneen uuden halpalentoyhtiön Blue Airin koneella alle kahdella kymmenellä eurolla sivu.

Tarkoitus on kuitenkin ensin ajaa jälleen henkilöautolla läpi Euroopan, alkuun Via Balticaa pitkin Puolan, Slovakian ja Unkarin kautta Romaniaan ja tulla takaisin Suomeen sitten lentämällä. Ajoreitti on suurimmaksi osaksi tuttua. Sitä olen ajanut edestakaisin muutaman kerran omalla tai ystäväni autolla. Nytkin meitä matkaa sinne kolme kaverusta. Vaimoista yksi lentää lentokoneella Bukarestiin, toinen jää Helsinkiin ja kolmannesta ei ole edes tietoa. Joten sanoisi, että A-luokan matka.

Ennakkosuunnitelmat ovat jo varsin pitkällä. Ensimmäinen yöpyminenkin on jo varattu Viron Pärnusta ja kaksi, kolme seuraavaa yötäkin ovat melkein ”plakkarissa”. Matkalle sattuu sopivasti muutama todella mielenkiintoinen ortodoksinen kohde, joissa vierailemme mahdollisuuksien mukaan ja joista tulee jonkinlaisia juttuja myös tänne matkablogiin. Matkaviikko on vanhan kalenterin mukainen pääsiäistä edeltävä eli Suuri viikko, joka tuo mukanaan omat ortodoksiset piirteensä vierailukohteisiin ja etenkin ravintoon, sillä kyseinen viikko on ortodokseille ankara paastoviikko.
Putnan luostarissa 2001.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Lisää matkasta sivulla:
http://happikaappi.blogspot.com/2013/04/34-pyhiinvaelluksella-romaniassa-2001.html


Kun on talven ns. poltellut jäitä, on innostavaa ja voimaannuttavaa miettiä uusia matkoja ja vierailukohteita. Itselläni alkaa hiljalleen kiteytyä tulevan kesän suunnitelmat, jotka suuntautuvat nyt uuden, vajaan vuoden vanhan matkailuautoni kanssa pitkälti aluksi keskemmäksi Eurooppaan ja syksymmällä pohjoiseen. Jos Luoja suo, tutustun alkukesällä mahdollisimman tarkasti Viroon, idästä länteen ja pohjolasta etelään. Myöhemmin kesällä on sitten muun Euroopan vuoro. Mihin se sitten lopulta johtaakaan, se selvinnee aikanaan. Nyt on vasta tuoltakin osin alustavia suunnitelmia ja karttaharjoituksia. Totuus selviää, kunhan auto lähtee liikkeelle ja suunnitelmat alkavat toteutua tai muuttua. Tapani mukaan viimeisen päätöksen kohteesta teen aina risteyksessä. Joko heittämällä lanttia tai jollain muulla vastuusta yhtä vapauttavalla tavalla.


Hannu Pyykkönen
nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.