torstai 17. elokuuta 2017

147. Luostarimatkailua, osa 5: Kreikkalaisen Athoksen tuntua keskellä Kanta-Hämettä

Kanta-Hämeessä entisessä Lammin kunnassa, nykyisin Hämeenlinnaan kuuluvassa Ronnin kylässä sijaitsi muutamia vuosia sitten suuri kehitysvammalaitos, Pääjärven kuntoutuskeskus, joka sitten jostain syystä lakkautettiin. Laitos lukuisine rakennuksineen, joihin kuuluu mm. uimahalli, koulu, pari kerrostaloa, useita rivitaloja, jne. jäivät tyhjäksi ja Hämeenlinnan kaupunki kauppasi aluetta rakennuksineen ulkopuolisille. Paikka oli ennen myyntiä jonkun aikaa myös turvapaikanhakijoiden majoituspaikkana.
Lammilla on näyttelyjä lähes koko ajan jossakin tilassa sekä pysyviä "näyttelyjä" eli keskuksen omia ikoneja ja maalauksia sekä mosaiikkitöitä löytyy useista tiloista.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Noin neljä vuotta sitten 2013 aiemmin Pohjois-Karjalassa keskuspaikkansa pitänyt Athos-Säätiö osti sitten tuon paikan rakennuksineen ja sen puuhaihmiset asettuivat asumaan Lammille ja rakentamaan sinne omaa luostarikeskusta.

Nyt alueella on käytössä useita rakennuksia. Osa asuntoina sekä paikan omille ihmisille kuin myös muille, ulkopuolella asuville, joille on myyty tai vuokrattu niin kunnostettuja kerrostaloasuntoja kuin myös rivitaloasuntoja. Alueelta voi ostaa asunnon ”kesämökikseen”, vapaa-ajan käyttöön tai vaikka pitempiaikaiseen asumiseen luonnon keskellä rauhallisessa ympäristössä.

Alusta alkaen epäilijöitä on riittänyt, sillä alueen ylläpitäminen rakennuksineen on todella suuren työn takana. Lisäksi alueen omistava yhteisö ja säätiö eivät suinkaan ui rahassa, vaan kaikki raha ylläpitämiseen on kovan työn takana. Silti eteenpäin on menty, vaikka pienin askelin.

Alueella on vuoden aikana useita kulttuuritapahtumia konsertteja ja näyttelyjä, mutta myös useita uskonnollisia tapahtumia kuten konferensseja ja muita vastaavia kokoontumisia, luentoja ja tietysti ortodoksisia jumalanpalveluksia. Niitä on luostarikeskuksessa joka päivä.

Vaikka nimi on ’luostarikeskus’, paikka ei ole virallinen ortodoksinen luostari. Tavoitteena kuitenkin on perustaa aikanaan sinne kaksi luostaria: toinen miehille ja toinen naisille. Osa keskuksessa asuvista ihmisistä asuu jo nyt kuin luostarissa. Tai pitäisi kai sanoa, kilvoittelee elämässään, kuin eläisi luostarissa.

Yhteisön koko vaihtelee, aivan kuten yleensäkin luostareissa. Kaikki eivät välttämättä sopeudu luostarimaiseen elämään ja sen asettamiin askeettisiin vaatimuksiin. Varmaan myös pienelle ryhmällä kasautuvat suuret työmäärät saattavat joskus väsyttää nykyihmisiä.

Silti neljän vuoden aikana alueella on tehty paljon monen asian eteen. Sieltä löytyy jo nyt kaksi kirkollista tilaa, toinen päärakennuksessa ja toinen ruokalassa eli tarpesassa. Kolmatta tilaa ollaan koko ajan rakentamassa ja sen seinille tulee suomalaisen mittapuun mukaan upeat ja fantastiset seinämaalaukset.
Luostarikeskukseen tultaessa vanha kartano jää vasemmalle (ei näy nyt kuvassa) ja tien päässä on päärakennus Karies ja suuri parkkipaikka.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Päärakennuksessa, jota paikalla asuvat nimittävät Kreikassa sijaitsevan Athoksen keskuspaikan mukaan myös Kariekseksi sijaitseen kirkkotilan lisäksi mm. ortodoksinen kirjakauppa Filokalia, joka myy kirjoja ja muita ortodoksisia tuotteita myös netissä (www.filokalia.fi). Rakennuksessa on myös näyttelytiloja, asuintiloja, edustustiloja ja toimistotiloja. Vanhat kehitysvammalaitoksen lääkintätilat ovat saaneet uuden elämän.
Entiseen röntgenhuineeseen rakennetaan uutta kirkkotilaa, johon tulee seinille upeat freskot.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Mm. vanhaan röntgenhuoneeseen on tulossa pyhälle Basileios Suurelle omistettu kirkkotila, jonka seinille maalataan par’aikaa upeita seinämaalauksia, freskoja. Työtä tekee Päivi Kristiina Loikala yhteistyössä mm. kreikkalaisen ikonimaalarin Konstantinos Ksenopouloksen kanssa. Valtaosa seinämaalauksista on jo lähes valmiina, mutta työ jatkuu vielä jonkin aikaa.
Trapesa eli ruokala sijaitsee lähellä päärakennusta ja sieltä löytyy yksi kirkkorakennuksista, ruokala, kahvio ja luento/konserttisali.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Ruokalarakennuksessa eli trapesassa on toinen kirkkotila, kappeli, joka on omistettu pyhälle Kosmas Aitolialaiselle, Athos-Säätiön ”omalle pyhälle”. Rakennuksessa on ruokalan ja siihen oleellisesti kuuluvien keittiötilojen lisäksi nykyään myös kahvila, Εὐλογειτε! Se on auki kesäaikaan päivittäin klo 10-14. Rakennuksessa on myös upea konsertti-/luentosali, jossa pidetään useita kertoja vuodessa mielenkiintoisia luentoja ja konsertteja. Toisinaan alueella vierailevat muusikot pitävät kahvilassa pienimuotoisia ”elävän musiikin konsertteja”.
Luostarikeskus sijaitsee kauniin Pääjärven rannan tuntumassa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Alueelle tultaessa tien vierellä on paikan vanha ja upea kartanorakennus, joka myös on usein erilaisten ikoni-, taulu- tai vaikkapa taidetekstiilinäyttelyjen pitopaikkana.
Uutena tilana keskuksesta löytyy nyt myös lahjatavaroitten outlet-myymäkä, josta löytyy lahjoja vaativillekin asiakkaille.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Alueelta löytyvät vielä edellisten lisäksi mm. todella laaja, hyvin hoidettu ja paljon käyttökelpoista tavaraa käsittävä kirpputori ja uusimpana uutuutena outlet-myymälä, jossa myydään erään valtakunnallisen lahjatavarakaupan lopettamisen jälkeen sen tuotteita, hienoja lahjoja vaikka sellaiselle ihmiselle, jolla jo on melkein ihan kaikkea. Sellainen voisi olla vaikka käsilaukun ripustamiskoukku naiselle, kun hän menee kahvilaan tai johonkin vastaavaan paikkaan ja laukulle pitäisi löytää läheltä turvallinen ripustuspaikka. Sellainen koukku löytyy nyt edullisesti outlet-myymälästä.
Päärakennuksen kirkkotila on avara ja valoisa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Näiden maallisten asioiden lisäksi alueelta saa myös hengellistä ravintoa. Päärakennuksen tai trapesan kirkkotiloissa on yleensä joka päivä ortodoksinen jumalanpalvelus joko papin toimittaman tai maallikkopalveluksena. Alueella ei vielä ole omaa pappia ja siksi pappien toimittamat palvelukset ovat harvemmassa. Kerran kuussa oman Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan pappi toimittaa siellä palveluksia ja muina aikoina siellä vierailevat suomalaiset tai joskus myös ulkomaalaiset papit toimittavat myös palveluksia. Kaikkiin palveluksiin saa mennä mukaan ja osallistua sillä tavalla, kuin se on kenellekin mahdollista. Sakaramentteihin (kuten esim. ehtoolliseen) saavat osallistua vain ortodoksit, kaikkeen muuhun kuka tahansa kirkossa oleva. Epäselvissä tapauksissa kannattaa aina kysyä paikalla olevilta neuvoja.
Tilaa parkkeerata auto tai vaikka matkailuauto tai -vaunu löytyy keskuksen päärakennuksen edestä runsaasti.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Alue sopii mainiosti myös matkailuajoneuvoilla liikkuville matkaajille. Päärakennuksen edessä on valtavasti asfaltoitua tilaa, jossa voi luvan kysyttyään myös vaikka yöpyä, kunhan ei paikalle rakenna mitään äänekästä leiripaikkaa vaikka nostelemalla puutarhakaluston auton edustalle. Sähköäkin saattaa joissain tapauksissa saada edullisesti, sitäkin kannattaa kysyä paikan ihmisiltä. Pienenä palveluksena vaikkapa pihalla yöpymisestä voi sitten vaikka ostaa alueen kaupoista ja kahvilasta erilaisia tuotteita tai tukea muutoin rahallisesti keskuksen toimintaa.

Koska paikka on luostarikeskus, pitää muistaa korrekti käyttäytyminen, johon eivät kuulu kovaääninen meluaminen, koirien irti laskeminen, alkoholin julkinen käyttö, vähissä vaatteissa alueella kulkeminen, jne. Jokainen voi miettiä kohdallaan asioita, mitkä eivät luostarimaiseen paikkaan sovi ja joita on syytä välttää.
Ronnin sijainti kartalla.
Paikka sijaitsee Ronnissa ja kun laittaa navigaattoriin nimen Ronni, Hämeenlinna, pääsee jo melko lähelle. Päätiellä (nr. 317) ei ole vielä oikein hyviä tienviittoja tai mainoksia alueelle. Vain Lammin suunnasta tultaessa, tien oikealla puolella on suurempi kyltti, joka kertoo paikasta, joka sijaitsee noin 300 metriä päätiestä. Asikkalan suunnasta tultaessa ajaa helposti ohi tuon risteyksen, mutta kun on tien vasemmalla puolella olevan Pääjärven rannalla ja näkee kyltin ”Juottimen ranta”, tietää, että tienhaara tulee ihan kohta vasemmalle. Asikkalantien ja Ronnintien risteyksestä Putulasta on noin 7-8 km Ronniin ja vastaavasti Lammin keskustasta on sinne noin reilut kuusi kilometria.
Taiteilija Kyllikki Suden tekemiä mosaiikki-ikoneja löytyy keskuksen tiloista runsaasti.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Hämeenlinnasta Ronniin on suoraa tietä Tuuloksen kautta matkaa noin 41-42 km ja Lahdesta Hollolan, Hämeenkosken ja Lammin kautta noin 43-44 km. Ronniin pääsee myös muita reittejä, mm. Asikkalan suunnasta. Tarkemmat ajo-ohjeet löytyvät tarvittaessa Atho-Säätiön omilta nettisivuilta: www.athossaatio.fi ja Lammille asti pääsee tarvittessa Lahdesta tai Tampereelta myös busseilla.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja

nettihoukka@gmail.com

P.S.
Luostarikeskuksen päärakennuksessa avautuu lauantaina 19.8. uusi merkittävä ikoninäyttely
”Mestarin valoisassa varjossa”
.
Näyttelyssä on esillä viiden suomalaisen ikonimaalarin ja heidän kreikkalaisen opettajansa Konstantinos Xenopouloksen töitä. Avajaishetki on klo 13 ja se on avoin kaikille.

Katso lisää näyttelystä:
Facebookista: https://www.facebook.com/athossaatio/posts/1679067762133172
tai
Athos-Säätiön omilta sivuilta: http://www.athossaatio.fi/fi
P.P.S
Olen kirjoittanut Lammilla sijaitsevasta luostarikeskuksesta vuonna 2014 toisessa blogissanikin, jossa on lisää kuvia tekstin ohessa. Katso sekin:


H@P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.