torstai 21. joulukuuta 2017

158. Montserrat, sahattu vuori

Kuten aiemmassa blogijutussani kerroin, Espanjasta – tai onpa se sitten Kataloniaa tai Baskimaata – löytyy runsaasti kirkollisia kohteita niille, jotka sellaisissa haluavat vierailla. Niitä löytyy suurista ja pienistä kaupungeista ja syrjemmältä maaseudultakin. Yksi kuuluisimmista tällaisista kohteista on vuonna 1025 – jälleen muuten juuri ennen suurta skismaa (1054) – perustettu Montserratin benediktiiniläisluostari – Santa Maria de Montserrat tai katalaaniksi Abadia de Montserrat.
Luostariin voi tulla myös junalla.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
(Kuvat suurenevat, kun niitä klikkaa hiirellä)
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostari on omistettu Katalonian yhdelle hiippakunnan suojeluspyhälle, tai pitäisi kai sanoa pyhimykselle, kuten se sanotaan roomalaiskatolisessa kirkossa. Pyhimys on Montserratin neitsyt, La Verge de Montserrat tai Mare de Déu de Montserrat, joka tunnetaan myös nimellä La Moreneta. Me tunnemme sen myös muilla nimillä, kuten esimerkiksi Musta Madonna, sillä pyhimys on kuvattu mustaksi Neitsyt Mariaksi Jeesus-lapsen kanssa.
Musta Madonna sijaitsee suuren kirkon päädyssä parvella.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
La Moreneta on yhdessä pyhän Georgioksen (katalaaksi Sant Jordi) Katalolonian omia pyhiä, omia pyhimyksiä. Mustan Madonnan patsaaseen sanotaan olevan kaiverrettu sanat ''Negra Sum Sed Formosa", joka on latinaa ja tarkoittaa: ”Olen musta, mutta kaunis”.
Mustan Madonnan luo on aina pitkä jono.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Roomalaiskatolisen kirkon päämies, paavi Leo XII, kanonisoi tai ilmeisesti termi on oikeampi sanoa, myönsi kanonisen kruunun (coronatio canonica), kuvalle 11.9.1881 ja se on yksi Euroopan ns. Mustista Madonnoista, katalaaksi siis La Morentata (suomeksi lienee jotain sellaista kuin pieni tumma tai pieni tummaihoinen). Patsaasta on hurskaasti sanottu, että se on Jerusalemista varhaiskristityltä ajalta, mutta todennäköisempää on, että se on romaaniselta ajalta ja paljon nuorempi, ehkä myöhäiseltä 1100-luvulta.
Musta Madonna, Mare de Déu de Montserrat, La Moreneta
(Kuva: Wikipedia)

Pyhän Johanneksen patsas luostarissa.(Kuva © Hannu Pyykkönen)

Luostari sijaitsee jylhissä ja akuniissa maisemissa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Montserratin vuori, jossa luostari sijaitsee, on ollut pyhä vuori jo ennen kristinuskoa ja siellä tiedetään olleen roomalaisten ajalla Venus-jumalalle omistettu temppeli. Yhden legendan mukaan Musta Madonna olisi siirretty vuorelle jo saraseenien hyökkäyksen aikoina eli jo 700-luvun alkuvuosina. Toisen legendan mukaan benediktiinimunkit eivät voineet siirtää patsasta luostariin, vaan kirkko piti rakentaa patsaan ympärille. Nykyisin patsas sijaitsee kirkon takaosassa parvella, jossa se on hyvin suojattu lasikuvulla, koska paikalla vierailee vuosittain runsaasti pyhiinvaeltajia. Vain oikea käsi on kuvun ulkopuolella. Sinne sai nytkin jonottaa ihan kohtuullisen ajan. Rituaaleihin kuuluu suudella Madonnan oikeassa kädessä olevaa kultaista maapalloa.
Maisemien huippujen sanotaan muistuttavan Barcelonan Sacre Coeurin torneja.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Sen verran patsaasta voi muuten löytää ortodoksisuuttakin, että Jeesus-lapsi, joka istuu Madonnan polvien päällä, siunaa kansaa perinteisellä ortodoksisella – ei läntisellä – siunausasennolla. Patsasta on oletettavasti sen vaaletessa maalattu uudestaan mustaksi ja erilaisilla tutkimuksilla on todettu, että viimeisin maalaus on tapahtunut ehkä 1700-luvulla.

Köysiradalla luostariin saattaa olla mahtava jkokemus.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Junallakin sinne pääsee.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Ihan perille asti.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Montserratin luostariin voi toki yrittää mennä omalla autolla ja hyvällä tuurilla löytää jopa sille parkkipaikankin – hieman ajankohdasta tiippuen. Mutta toinen hyvä tapa mennä sinne on Monistrol de Montserrat –asemalta cremallera-vuoristojunalla alle 20 euron hinnalla (edestakaisin) tai Montserrat Aeri -asemalta köysiradalla, jota nyt ei ole tosin vielä kokeiltu. Jos omaa autoa ei ole käytössä, Montserratiin pääsee Barcelonasta myös junalla, joka lähtee Place Espanyalta. Maanteitse Barcelonasta Montserratiin on matkaa noin reilut 60 km ja junalla mentäessä yhteydestä riippuen noin 2-3 tuntia.

(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostari on suosittu turistikohde ja myös pyhiinvaelluskohde. Historiansa aina se on kokenut nousuja ja laskuja. Mm. Napoleonin joukot polttivat sen 1800-luvulla, samalla vuosisadalla valtio takavarikoi kaikki luostarit, jolloin Montserratin luostari hylättiin. Se ”jälleen rakennettiin” sitten taas tuon vuosisadan lopulla.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja

nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.