torstai 28. joulukuuta 2017

159. Varsinainen hiekkapiitsi - huh, huh!

Punta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Kuten eräässä edellisessä Espanja-jutussani kerroin, usein ei pääse sellaisiin kohteisiin, jotka salpaavat hengityksen, kuin ehkä sattumalta. Joskus hyvän suunnittelun perusteella tosin saattaa tietää ja odottaa jotain sellaista, mikä sitten kyllä salpaa. Menneinä vuosia – nuorempana – kun matkustelin paljonkin perheeni kanssa, suunnittelin kaikki kohteet melko tarkasti. Tutkin ne ennakkoon sen verran kuin oli mahdollista sen aikaisista tietolähteistä eli lähinnä matkaoppaista ja selvitin, missä jokin mielenkiintoinen kohde sijaitsee.

Sittemmin olen vaihtanut tyyliä. Usein lähden matkalle se suuremmin suunnittelematta muuta kuin ilmansuunnan – pohjoiseen vai etelään. Omalla autolla liikkuessa tienristeyksissä melkeinpä heitän lantilla – oikealle vai vasemmalle. Näin olen toki päässyt mielenkiintoisiin paikkoihin, mutta ihan varmasti paljon mielenkiintoista on jäänyt näkemättä, vaikka se olisi saattanut joskus olla lähelläkin.

Onneksi suvussa on muita – nuorempia – jotka vielä osaavat tai oikeammin viitsivät suunnitella matkaa etukäteen ja pohtia vierailukohteita, ilman tällaista en olisi koskaan eksynyt Punta de la Banyaan.
Punta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Punta de la Banya on niemi ja luonnonsuojelukohde Kataloniassa, alueella jossa 2017 – 2018 taitteessa tapahtuu paljon, koska alue haluaa itsenäistyä omasta maastaan Espanjasta. Paikka sijaitsee noin parinsadan kilometrin päässä Barcelonasta, merenrannikkoa pitkin ajettaessa, tai jos tulee Madridista, matkaa kertyy jo noin 500 km.
Punta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Itse en tiennyt paikasta mitään tai oikeastaan en tiennyt edes tuollaisen paikan olemassaolosta. Niinpä ihmetys oli melkoinen, kun lähdimme ajamaan tietä pitkin kohti tuota niemeä. Hiekkaa ja hiekkarantaa oli ympärillä silmänkantamattomiin. Välillä ajoimme kilomerikaupalla kapeaa hiekka tietä, jossa meri oli molemmin puolin tietä ja melkein iski epätoivo, pääsemmeköhän me tästä johonkin, mutta kohta saavuimme ”aakeelle laakeelle” täynnä hiekkaa, hiekkadyynejä ja merenrantaa.
Lisää kuvatekstiPunta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Koska olimme Espanjassa – anteeksi, ei kun Kataloniassa – sää oli lämmin, mutta ihmisiä ei näkynyt missään tai jos nyt näkyi yksi siellä, toinen tuolla. Syytä en tiedä, miksi siellä ei silloin ollut ihmisiä, joten tunnelma oloi hieman outo. Oli kuin olisi johonkin saastuneeseen paikkaan saapunut, paikalliseen ”Tsernobyliin”.
Punta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Löysimme pien tavernakin, mutta tuolien ja pöytien sekä katoksen lisäksi siellä ei kuitenkaan ollut ihmisiä, tarjoilusta nyt puhumattakaan. Ainut elävä kohde oli eräänlainen pakettiauto, jonka edessä oli jotain laitteita. Vaikutti suuresti siirrettävältä tutka-asemalta, kansallisuutta emme kuitenkaan menneet selvittämään.
Punta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Rehellisesti sanottuna, emme ymmärtäneet silloin, enkä ymmärrä vieläkään, miksi paikka oli lähes autio, vaikka sää oli ihan kohtuullinen ”turistisää” ainakin suomalaiselle. Mutta olihan siellä Espanjassa toki muutakin, mitä aina aika ajoin ihmettelin, joten samaan kasaan meni tuokin.
Punta de la Banya
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Hieman heräsi epäilys, saako tänne ajaa omalla autolla, mutta kun kukaan ei estänyt, ajoimme. Lähin suurempi paikka, joka kannattaa laittaa navigaattoriin, jos alueelle haluaa mennä, on Sant Carles de la Ràpita, jos on reilut viisi kilometriä Punta de la Banyaan, jonka koordinaatit ovat
N 40,56667° / E 0,63333°


Leiriintyminen oli alueelle kielletty, vaikka tilaa olisi ollut mielin määrin siihenkin. Uimassa sai toki käydä, jos sellainen kiinnosti. Autolla ei ainakaan luvallisesti saanut ajelle hiekkadyyneillä, mutta oli siellä ainakin jälkien perusteella ajelleet muutkin. Mitään muita ”palvelupisteitä” emme tuon aution tavernan lisäksi nähneet, mutta en sitten tiedä, mikä on tilanne mahdollisen tiukimman sesongin aikana. Pitänee joskus käydä katsomassa tarkemmin.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja
 
nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.