torstai 11. huhtikuuta 2019

191. Halvalla Kreikkaan

Vuosi sitten matkustin halvalla Italiaan, kävin silloin mm. Bergamossa ja Milanossa ja asuin Lowressa. Oli hyvä matka vaikka tein sen lentäen, en matkailuautolla. Lennän kuitenkin sen verran vähän, etten kanna siitä ja omasta hiilijalanjäljestäni suurempaa murhetta.
Matkareitti suurinpiirtein
Tänä vuonna lähdin lentäämään täsmälleen samasta paikasta – ja jälleen halvalla – Lappeenrannasta. Nyt menin kuitenkin Kreikkaan, jonne sieltä pääsee kahteen eri paikkaan Thessalonikiin ja Ateenaan. Olen asunut Ateenassa, joten en nyt mennyt sinne, vaan Thessalonikiin, jossa viimeksi vierailin vajaat 20 vuotta sitten.

Minun on helppo lähteä Lappeenrannasta, koska poikani perheineen asuu siellä ja voin jättää auton sinne ja saan helposti lentokenttäkyyditkin ja tarvittaessa saapuessa tai lähtiessä yöpymisenkin. Mutta usein yöpyä ei välttämättä tarvitse, ellen nyt halua käydä vunukoitani katsomassa.

Huhujen mukaan Ryan Air on siirtämässä Suomen toimintojaan Tampereelta Lappeenrantaan. En tiedä huhun oikeellisuutta, mutta selvästi on kuitenkin tarjonta lisääntynyt Lappeenrannan kentällä ja naapurimaan matkailijoiden määrä on selvästi suuri, mikä lienee syy mahdolliseen paikan muutokseen. Nyt huhtikuussa voi siis valita meneekö jompaan kumpaan Kreikan kohteeseen ja muistaakseni sieltä pääsee myös Budapestiin Unkariin ja olikohan vielä Saksaankin – ainakin aiemmin pääsi.

En ole suuremmin isojen massiivisten lentokenttien ystävä, jossa saa kävellä kilometritolkulla eri paikkoihin ja parhaimmillaan saattaa jopa eksyä. Frankfurtissa mm. muistaakseni siirrytään junalla terminaalista toiseen ja portilta toiselle. Lappeenrannassa on pieni kenttä ja kaikki lähtevät samaan koneeseen silloin, kun siellä konetta odotetaan. Myös tarkastukset ovat mukavempia, vaikkakin yhtä tiukkoja kuin isoillakin kentillä.

Se, missä häviää – jos häviää – on kauppojen tarjonta, mutta en ole oikeastaan koskaan ollut lentokenttäviinojen ja suklaiden perään – niitä – sen verran kun nyt tarvitsen – saan ihan kohtuuhinnalla muualtakin ilman paikasta toiseen raahaamista.

Ryan Airin matkustajapolitiikka nyt vain ei aina ole niin kauhean mukavaa. Kaikki on hinnoiteltu. Jos menet pelkkä basic-varustuksille, et kyllä paljoa mukaan ota. Jos otat vähänkään enemmän, saat heti maksaa ekstraa. Laukusta, mieleisestä paikasta, mistä kaikesta pitääkään maksaa. Onneksi vessaan pääsee ilmaiseksi.

Minulle on ihan sama,missä istun ikkunapaikalla tai käytävän vieresssä ja kenen vieressä, vaikka matkustaisin kahdenkin. Saan näin joskus ihan mielenkiintoista keskusteluseuraa. Tosin Lappeenrannasta lähtee melko usein suuria määriä lähinaapurimaan kansalaisia, jotka eivät aina oikein osaa montaakaan muuta kieltä ja keskustelu saattaa mennä hieman vaikeaksi jurinaksi.

En myöskään useimmiten tuo mukanani Suomeen matkoiltani viinaa. Poikkeuksen tekevät lahjapullot, joiden kanssa sitten onkin yleensä ongelmia. Paitsi, jos ennätän ryypätä ne ennen lähtöä, yksin tai jonkun kanssa ja siirtää ongelman seuraavaan aamuun. Siksi matkalaukkuni tai oikeammin reppuni ei ole suuri ja se yleensä aina mahtuu lehtoyhtiön koon tarkistushahloon ja selviän siis vähillä matkatavaroilla.
Mukaan lähtevän elekroniikan määrä on viime aikoina kasvanut, kummallista.
(Kuva © H@P)

Näillä mennään.
(Kuva © H@P)
Suurin osa repun sisällöstä menee vanhan miehen hoito- ja lääketarvikkeisiin ja ehkä myös vaatteet kuitenkin vievät oman tilansa. Ja tietysti mukana on läppäri ja liuta kameroita tarvikkeineen. Kun jostain on pitänyt pois heittää, ne ovat t-paitoja ja muuta sellaista vaatetta, mitä saa periltäkin, jos tarve tulee. Matkatavaroiden käyttöasteessa pyrin aina mahdollisimman lähelle sataa prosenttia. En siis kantele turhia tavaroita.

Tällaisella matkustuspolitiikalla voi siis usein matkustaa melko halvalla. Kreikan matkankin – jos olisin tajunnut tehdä sen oikeaan aikaan – olisi saanut matkan halvimmillaan (yhteen suuntaan) noin kolmella kympillä. Joten ei olisi tullut kalliiksi edestakainen matka noilla hinnoilla. Nyt maksoin edestakaisesta siinä satasen luokkaa, koska otin joitain ylimääräisiä kuvioita tavoistani poiketen.

Perillä voi sitten jokainen tuhlata halujensa mukaan. Minä en tuhlaa sielläkään. Asun eri tavalla riippuen kohteesta – hotellissa, kotimajoituksessa (AirBnB), joskus hostellisakin. Hintahaitari on suuri parista kympistä yli sataseen, jos niin haluaa tai jopa kalliimpaan. Mutta en yleensä mene kohteeseen nukkumaa kuin yöksi, en siis viettämään aikaani siellä. Syön usein muualla ulkona ja käyn nukkumassa yön majapaikassani. Ympäristö ja sen meteli merkitsee valinnassa jonkin verran, mutta nekin voi ohittaa silmälapuilla ja korvatulpilla, jos on tarvis.

Matka Thessalonikiin kestää Lappeenrannasta kolme ja puoli tuntia ja kone on hieman hankalasti seuraavaa yötä ajatellen perillä Kreikassa vasta noin yhdentoista maissa iltayöllä. Lähtö kotiin on sen sijaan helpompi iltapäivällä ja paluu Lappeenrataan tapahtuu iltaseitsemältä. Nyt tosin ei ole ongelmia sen majoituksen kanssa, koska perillä asuva ystäväni on vastassa ja opastaa minut vuokrattuun kaksioon.

Mitä sitten matkalla tapahtuu. Sitä en ihan tarkkaan vielä tiedä. Joitain ajatuksia tietyistä paikoista on, missä haluaisin käydä ja käynkin. Teen sieltä muutaman suoran LIVE-lähetyksen nettiinkin ja jos joku haluaa niitä katsella, ne löytyvät LIVE-lähetyksen jälkeenkin tallenteina Facebookista omalla nimellä rekisteröitymisen ja yhteen kysymykseen vastaamisen vaativalta ryhmäsivulta: Ortodoksi.net LIVE. Osa saattaa olla omilla Facebook-sivuillakin, jos aihe on enemmän henkilökohtainen, mutta nekin ovat kaikkien oman Fb-profiilin omaaville katseltavissa, sillä laitan ne julkisiksi sivulleni: Hannu Hap Pyykkönen. Kavereiksi ei kannata niiden katselun takia kuitenkaan pyrkiä.

Kuvia laitan tänne blogiin sitten periltä, en nyt vielä muita noiden kartan ja pakattavian/pakkausten lisäksi.


Hannu Pyykkönen
elämän matkaaja

nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.