torstai 25. kesäkuuta 2015

053. Fiat lux! - Tulkoon valkeus!

Raamatussa Vanhassa Testamentissa sen ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Jumala sanoo:
(1.Moos.1:3 / tässä latinaksi, kun en varmaksi tiedä, mitä kieltä Jumala lienee puhunut)
"Fiat lux!" ja se jatkunee sitten "... et facta est lux."
Ostamani upouusi Fiat-merkkinen auto on tällä hetkellä myös tuonut minulle valoa, mutta lähinnä ajotietokoneen varoitusvaloja.


"Matkaan taas kuljen nyt ..." -laulun sanoin olen seilannut uudella autollani nyt ristiin rastiin Etelä- ja Itä-Suomea. Kilometrejä on kahden viikon aikana tullut lähes 1500 ja samalla olen oppinut paljon uuden auton ominaisuuksista.

Auton automaattivaihteisto tai oikeammin kai robottiautomaattivaihteisto opettelutti yllättävän vähän. Kun ajelin viime syksynä melko paljon Euroopassa automaattivaihteisella autolla, ei siirtyminen tähän uuteen oman henkilöauton manuaalisesta vaihteistosta ollutkaan niin vaikeaa. Vaikeudet - jos niitä nyt on ollut - ovat ihan muualla.

Fiat-automerkki on tekemässä suurta organisaatiomuutosta Suomessa. Kaikki vanhat Fiatin takuuhuoltopisteet ovat muuttuneet uusiksi, kun yhteistyösopimuksia on irtisanottu entisten toimijoiden kanssa. Uusia takuuhuoltopisteitä - joita minä siis tarvitsen seuraavat kaksi vuotta - on toistaiseksi harvassa ja ne ovat pääasiassa Etelä-Suomessa. Pari löytyy pohjoisestakin, Oulusta ja Rovaniemeltä.

Hankalaksi asian tekee vielä se, että osa noista huoltopisteistä on vain ns. alustan eli auton huoltopisteitä ja jos jotain häikkää on ns. asunto-osassa, niille on sitten omat huoltopisteensä, joka ei kokonaisuutenaan ole vielä minulle selvinnyt. Ja HUOM! on kysymys maailmanlaajuisesta ja kauan Suomessakin vaikuttaneesta automerkistä, joita maastamme löytyy lukuisia.

Ensimmäinen "mielenkiintoinen" keissi tapahtui äsken käsikirjan kanssa. En saanut auton mukana suomenkielistä käsikirjaa, jonka sanottiin olevan tekeillä. Olisin tarvinnut selkeää, omakielistä kirjaa jo muutaman kerran, mutta on pitänyt turvautua minulle vieraampaan Lontoon murteeseen. Ok. soitin Fiatin sivuilla olevaan - minne lie ohjautuvaan (+800 ...) - asiakaspalvelunumeroon ja sieltä vastattiin ruotsiksi, vaikka olin valinnut kielekseni erilaisten näppäilyjen kautta suomen.

- "Talar ni finska?" - kysyin.
- "No, the Finnish woman has just been on holiday,"
vastattiin englanniksi.
Ok, puhutaan sitten englantia. Mutta eihän siinä kuitenkaan lopulta selvyyttä englanninkielisen leidin kanssa tullut, annoin kuitenkin sähköpostiosoitteeni ja jäin odottelemaan jotain. Mitä, en tarkoin vielä tiedä.


Suomenkielistä käsikirjaa minulla ei siis ole ja saa nyt nähdä, löytyykö se pian matkaan lähteville Euroopan matkaajillekaan mukaan. Sanoisinpa, että melko erikoista toimintaa Fiatin jälleenmyynnissä.

Muutakin pientä häikkää on jo ilmennyt. Auton vilkku antaa virhekoodin, kun sitä käyttää kumpaan suuntaan tahansa. Mutta mikään polttimo ei näytä palaneen ja vilkku vilkuttaa auton ulkopuolella ihan normaaliin tahtiin, vaikka se mittarissa naputtaa nopeaan. Ajamista se ei haittaa, nopea vilkuttaminen auton sisällä ainoastaan ärsyttää. Mielenkiintoiseksi asian tekee vielä se, että virhe "korjaantui" vuorokaudeksi, kun menin sillä Varkaudessa huoltoon. Mutta vika palasi yön yli nukuttua jälleen. Jotta en vaikuttaisi aivan täysin heikkopäiseltä, sain ilmiön todistajaksi ja ihmettelijäksi asentajan Nummelasta, liikkeestä, josta autoni ostin. Hänkin totesi - onnekseni - vian olemassaolon, mutta ei voinut asialle mitään, kun siellä ei ole Fiat-huoltoa.

Myös autoni virtavain, joka toimii samalla auton keskuslukituksen kaukosäätimenä, lopetti toimintansa vuorokauden jälkeen. Varkauden huolto tilaa uuden ja koodaa sen sitten. "Mielenkiintoinen" asia tässäkin vain on se, että joudun tuon avaimen vuoksi ajamaan kaksi kertaa edestakaisin Mikkelistä Varkauteen. Eka kerta äskettäin, kun avain todettiin virheelliseksi ja tilattiin uusi ja toisen kerran, kun avain koodataan autooni.

Taisin jo jossain kertoa, että ilmeisesti nuo "lisenssioidut" huoltokorjaamot tekevät Fiat-huoltoja ilmaiseksi, kun en voi teettää niitä täällä Mikkelissä jossain yleisessä huoltopisteessä, joka kyllä osaisi työn tehdä, kun olivat ennen jopa auton virallisia huoltopisteitä, muttei enää. Tai sitten taustalla on muu syy, joustamattomuus, kankeus ja tuon organisaatiomuutoksen ongelmat. Itse erottaisin välittömästi tuollaisen organisaattorin, joka hommaa tekee Suomessa. Mennen tullen asiakkaat saavat turpiinsa ja se ei todellakaan tee hyvää Fiatin maineelle automerkkinä.

Matkailuautoissa melkoisen suuri osa autoista (matkailuautomerkeistä) on juuri tehty Fiatin alustalle ja siksi ongelma on suurin juuri sillä saralla. Ei niinkään uusien Fiat-pikkuautojen kohdalla, joita ei liene myyty Suomessa suuremmin enää varmaankaan vuoteen. Joten töitä on ja hommissa kannattaisi olla mieluummin osaava organisaattori kuin juri... siis jurnuttaja.

Onneksi auto toimii muilta osin mainiosti ja nuo häikät eivät suuremmin vaikuta sen ajettavuuteen tai muihin sellaisiin asioihin. Ovat lähinnä suurempaa tai pienempää kosmetiikkaa. Mutta silti - kyse on uudesta autosta. Auton ns. asunto-osa toimii ja on minulle oivallinen. Olen yöpynyt jo monta yötä sen mainiossa parivuoteessa.

En ole vielä päässyt tai ryhtynyt suuremmin arvostelemaan myyjäliikettä, mutta hiljalleen alkaa nousta sellainen tunne, että sekin aika saattaa koittaa. Katsotaan nyt. Suuri osa ongelmista kun ei johdu myyjästä, mutta voisihan sekin näissä asioissa olla aktiivisempi. Siis asiakkaan apuna.

Mutta vaikka marisen ja jupisen, olen silti tyytyväinen uuteen autooni matkailuautona ja siis sen osalta. Se on sellainen, kuin halusin ja toimii niin, kuin halusin. Jos Luoja suo, ajelen sillä varmaan lukuisia kilometrejä ympäri Eurooppaa. Nyt ensin sinne menevät kuitenkin vunukkani vanhempiensa kanssa, minä mahdollisesti myöhemmin syksyllä.

Katsotaan nyt!


Hannu
elämän matkaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.