![]() |
Perinteisiin paikallisiin asuihinsa pukeutuneet naiset möivät sarmalea, jonka voi sitten syödä paikan päällä tai viedä kotiinsa kuten me. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Torilta löytyi niin juustoja kuin monenlaisia muitakin elintarvikkeita: hedelmiä, juureksia, lihaa, kalaa, hunajaa, viiniä, mehuja, erilaisia paistoksia, kakkuja, leivoksia, keksejä ja myös ihan valmista perinneruokaa. Ostimme sarmalea ja mamalikaa, siis maissipuuroa, hunajaisia tyrnimarjoja ja jopa pastoroimatonta olutta.
![]() |
Hunajaa ja muita mehiläistuotteita erilaisissa muodoissaan oli myös myytävänä. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Laitoimme niistä osan sitten iltaruokapöytään ja herkuttelimme noilla perinteisillä romanialaisilla ruoilla, jota täydensimme vielä taitavan emäntämme tekemällä sakuskalla – leivän päälle laitettavalla, kielen mukanaan vievällä kasvis-sieni-munakoiso-sekoituksella. Romanialainen sakuska on hieman eri asia kuin venäläinen zakuska, joka tarkoittanee enemmän yleisesti ruuan alkupaloja.
![]() |
Ylinnä sarmale ja makkaroita, lasisssa must-mehua, vasemmalla sakuskaa ja lasin oikealla puolella mamalikaa. (Kuva(c) Hannu Pyykkönen) |
Pääruokana olivat sarmale, eräänlaiset romanialaiset versiot ”kualkiäryleistä” tai kreikkalaisia dolmateista kotitekoisella makkaralla sekä mamalikalla, siis maissipuurolla höystettyinä. Juomana oli must-mehua. Sana ”must” tulee latinasta - vinum mustum, “nuorta viiniä” - lähes alkoholitonta viinimarjoista puristettua mehua. Erittäin maukasta. Valmistettiin muuten siinä torilla puristamalla marjoja kierreprässillä.
![]() |
KIerrepuristin, jolla tehdään must-mehua torilla. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Huomenna on sitten taas matkapäivä, kun huitaisemme vielä Mustallemerelle sumuja katselemaan. Eilinen ja tänmä päiväkin on ollut erittäin sumuista, katsotaan millaista on huomenna.
elämän matkaaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.