maanantai 10. marraskuuta 2014

039. Ennaltanäkijä, isä Arsenie

Viimeinen kokonainen päivä Bukarestissa käytettiin tutustumiseen Drăgănescussa sijaitsevan pyhän Nikolauksen kirkon ikoneihin ja seinämaalauksiin. Paikka sijaitsee noin 25 kilometriä Bukarestista lounaaseen Alexandriaan - siis Romanian Alexandriaan - päin, lähellä Mihăileştia suuren Argeșin tekojärven rannalla.

Pyhän Nikolaoksen kirkko Drăgănescussa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)

Vaikuttava paikka. Ilmapiiri oli erikoinen ja vaikuttava kirkossakin. Menimme sinne, koska kirkon kaikki maalaukset on tehnyt isä Arsenie Boca, mahdollisesti jonkun vuoden päästä kanonisoitava romanialainen pyhä. Jo nyt hänen haudallaan vierailee 30-40 000 pyhiinvaeltajaa vuosittain. Hauta ei sijaitse paikassa, jossa kävimme se on muualla ja siitäkin enemmän myöhemmin toisessa kirjoittamassani artikkelissa Ortodoksi.netin sivuilla. Pitää tästä ensin kotiutua, jotta voin sitten kirjoittaa sen. (lisäys: artikkeli valmis: Arsenie Boca)

Isä Arsenie syntyi vanhassa Itävälta-Unkarissa ja kuoli vielä silloin sosialistisessa Romaniassa. Hän koki vainoja, vankilatuomioita ja pakkotyöleirejä 1940- ja 1950-luvuilla maan kanaalityömailla, joita pidettiin pahimpina rangaistuspaikkoina koko Romaniassa.

Hänen Drăgănescun kirkkoon maalaamansa ikonit ja seinämaalaukset olivat vaikuttavia aiheiltaan ja tyyliltään. Hänestä on sanottu, että hänellä oli ennaltanäkemisen kyky ja se näkyy joissain hänen seinämaalauksissaan, joissa on esitetty mm. avaruussukkula kauan ennen sen keksimistä ja avaruuteen lähettämistä ja jopa langaton puhelin varsin nykyaikaiselta vaikuttavan silmälasipäisen ja shortseissaan nojatuolissa istuvan nykyaikaisen miehen kädessä.

Toiset hänen ennustuksistaan kohdistuivat eräitä romanialaisia kirkollisia henkilöitä esittäviin seinämaalauksiin, joissa näille henkilöille on kuvattu sädekehät kuin kanonisoiduille pyhille jo ennen kuin heitä oli edes kanonisoitu.

Myös maalaus, jossa on yhdistetty ylösnousemus taustalla olevaan maailmanlopun apokalyptisiin kuviin, oli sykähdyttävän vaikuttava. Isä Arsenien hahmot ovat usein vaaleita, harsomaisia, aivan kuin jotenkin eteeriseen ja astraaliseen hahmoon kuvattuja. Kauniita ja vaikuttavia, ajatuksia herättäviä ja pysäyttäviä.

Hautausmaa kirkon kupeessa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)

Vierailu tässä kirkossa teki vaikutuksen ja herätti voimakkaita tunteita. Siisti ympäristö ja kaunis romanialainen hautausmaa kirkon vieressä lisäsivät tunteen syvyyttä ja kauneutta.

Suosittelen lämpimästi vierailua Drăgănescun kirkossa, jos satut Bukarestissa päin liikkumaan. Sinne ei ehkä pääse kovin helposti perille julkisilla kulkuvälineillä. Ainakin Mihăileştiin asti pääsee helposti ja siitä on Drăgănescuun vain muutaman kilometrin matka, jonka voi vaikka taittaa jalkaisin, jos ei halpaa taksia raaski ottaa. Taksin tosin voi ottaa jo vaikka Bukarestista, eikä silloinkaan vielä konkurssiin jouddu. Kirkko näkyy rantaa pitkin ajettaessa tekojärven rannalla ja sinne on helppo suunnistaa.


Hannu
elämän matkaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.